Težava je v resničnem namenu bogatenja, ki je povečevanje moči, meni France Bučar. Foto: MMC RTV SLO
Težava je v resničnem namenu bogatenja, ki je povečevanje moči, meni France Bučar. Foto: MMC RTV SLO

Starosta slovenske politike je o tem spregovoril na posvetu z naslovom Veliko nam imajo povedati, ki ga organizirata zavod Ypsilon in državni svet. Dotaknil se je tudi aktualne gospodarske krize, ki se bo po njegovih besedah lahko rešila, vendar pa se bo kmalu pojavila nova in v drugačni obliki. "Ekonomija sodobnega sveta je nujno obsojena na propad," je prepričan.

Težava je, tako Bučar, v resničnem namenu napredka in bogatenja. Meni, da vedno večje bogastvo pomeni vedno večjo moč, prizadevanje industrijskih magnatov pa ni bogatenje samo po sebi, ampak je to bogatenje le sredstvo za podrejanje in gospodovanje.

Če družba želi priti iz tega "začaranega kroga", je tako potreben posameznik, ki je sposoben preseči pritisk svojega okolja, dodaja Bučar. Prav zato potrebujemo ljudi, ki so se med drugim pripravljeni žrtvovati za svoje prepričanje, še meni.

Pečjak: Okoljska kriza hujša kot teorizem in gospodarska kriza
Psiholog Vid Pečjak je na posvetu med drugim opozoril na ekološko propadanje, ki je po njegovih besedah mnogo hujše, kot se nam dozdeva. "To je hujše kot terorizem, to je hujše kot gospodarska kriza, to je celo hujše kot komunizem," je poudaril Pečjak. Pojasnil je, da je po mnenju mnogih psihologov in sociologov družba glede ekologije že prešla "točko nepovratka" in mlade pozval, da razmišljajo o tem vprašanju.

Udeležbo na današnjem posvetu je napovedal tudi nekdanji politik in bančnik Niko Kavčič, vendar jo je iz zdravstvenih razlogov odpovedal. Častni pokrovitelj posveta, ki poteka v prostorih državnega sveta, je predsednik republike Danilo Türk.