Glavni poziv ministrstva za zdravje: Dajte nam čas, dogovor je mogoč, zamrznite umik soglasij. Foto: EPA
Glavni poziv ministrstva za zdravje: Dajte nam čas, dogovor je mogoč, zamrznite umik soglasij. Foto: EPA
Konrad Kuštrin in Dorjan Marušič
Kako bo minister Marušič odvil klobčič, ki se začne z želenim rezanjem plač za dežurstva, končuje pa s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem anesteziologov, ki veljajo za ozko grlo domačega zdravstvenega sistema. Foto: BoBo

Operacije že odpadajo, tako za bolnike z rakom kot tudi za otroke. Prav kmalu naj bi se zaostrilo tudi v urgentni službi. Pozivom stranema, ki stojita na nasprotnih bregovih, se je v ponedeljek pridružil predsednik republike Danilo Türk. Ta je v imenu bolnikov pozval vlado in Fides, da se resno in hitro, s temeljitimi pogovori in argumenti ter s sprejetjem zavezujočega pravnega dokumenta lotita razreševanja za bolnike povsem neustreznega položaja.

Po predsednikovem mnenju je prihranek mogoče doseči z boljšo organizacijo oziroma t. i. integralno mrežo dežurnih mest, dosežek takih prizadevanj pa bi bila poleg prihranka tudi boljša in učinkovitejša organizacija dežurstva in na tej podlagi tudi vzpostavitev bolj logične in načrtne mreže zdravstvenih organizacij ter zavodov.

Marušič: Zdravniki naj premislijo, ali je smiselno vztrajati
Minister za zdravje Dorjan Marušič je po ponedeljkovem srečanju s številnimi predstavniki in nosilci dejavnosti v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana povedal, da vidi veliko možnosti za reševanje aktualnih težav. Kot je povedal, je bila rdeča nit pogovorov možnost, da zdravniki znova razmislijo, da bi dali nekaj časa ministrstvu in predstavnikom Fidesa za iskanje rešitve v mirnem okolju.

"Težko je iskati rešitev, če grozijo takšne napovedi. Apeliram na vse zdravnike, naj premislijo, ali je smiselno vztrajati v naslednjih mesecih z umiki soglasij in jemati moč iskanju boljših rešitev. Do januarja se ne bo nič spremenilo, do takrat bi pa lahko našli rešitve," je pozval zdravnike Marušič.

Dodal je še, da se zaveda, da je zdravnikov premalo, "zato jim s tem ni treba groziti". Prepričan je, da bi bilo njegovo ministrovanje mnogo lažje, če bi bilo zdravnikov vsaj 500 več. "Gre predvsem za pomanjkanje anesteziologov, ki pomenijo ozko grlo zdravstvenega sistema," zatrjuje.

Stavka boljša rešitev kot umik soglasij
Marušič meni, naj zdravniki, če res ni možnosti, da bi zamrznili odmik soglasij, vsaj pristopijo k stavki, saj bi bilo v tem primeru zdravljenje za nekatere skupine pacientov, kot so otroci, nosečnice, pacienti z rakom in ostareli, zagotovljeno, česar pa za trenutne razmere ni mogoče trditi. "Naj vsaj pristopijo k stavki, potem mi bo mnogo lažje," trdi Marušič.
"Čeprav je novi zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša razvrednotenje dela zdravnikov v najtežjih razmerah, že v veljavi, so nesoglasja zdravnikov za prostovoljno nadurno delo stopila v veljavo šele 1. septembra, saj smo želeli dati vodstvom zdravstvenih zavodov čas, da organizirajo delo po novem. Čas do prvega septembra se je zlorabljal za dodatne pritiske na sindikat in zdravnike, zdaj pa politični odločevalci vijejo roke in želijo problematiko podcenitve zdravniškega dela umakniti z dnevnega reda do lokalnih volitev. Ker politike pri tem evidentno vodijo izključno politični razlogi, ne pa skrb za zdravnike, bolnike ali zdravstveni sistem, jim pri tem ne bomo asistirali," je pred dnevi javnosti bistvo težav pojasnil zdravniški sindikat.
Denar nasproti človeškemu življenju
Odločen poziv Fidesu je prišel z naslova predsednice LDS-a, Katarine Kresal. "V LDS-u nikoli ne bomo privolili v to, da se na tehtnico postavi denar nasproti človeškemu življenju. Sindikat zdravnikov Fides zato pozivamo, da v dobro bolnikov vsaj začasno umakne preklice soglasij za nadurno delo, kar bo omogočilo obdobje »premirja«, v katerem se bodo zdravniki lahko z ministrstvom za zdravje dogovorili za najboljšo in za vse strani sprejemljivo ureditev problematike dežurstev," je zapisala v sporočilu za javnost. "V državi, kjer namenjamo devet odstotkov BDP-ja za zdravstveno oskrbo, se ne smemo igrati z njihovimi življenji. Zakon, ki je predmet nezadovoljstva sindikata zdravnikov, naj bi stopil v veljavo šele 1. januarja 2010. Neodgovorno je, da se podaljševanje čakalnih vrst in zmanjševanje varnosti zdravstvene oskrbe dogaja štiri mesece pred datumom uveljavitve zakona, ko nobeden od zdravnikov še ni čutil niti najmanjše posledice morebitne uveljavitve tega zakona. Časa za pogovore med zdravniki in vlado je še dovolj in v tem času nihče ne sme vzeti bolnikov za talce z namenom zviševanja svoje pogajalske moči."