Pred poslopjem sodišča se je zbralo več sto Janševih podpornikov, nasprotniki so bili v manjšem številu zbrani v Miklošičevem parku. Foto: BoBo
Pred poslopjem sodišča se je zbralo več sto Janševih podpornikov, nasprotniki so bili v manjšem številu zbrani v Miklošičevem parku. Foto: BoBo
Patria
Sveče pred poslopjem sodne palače. Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žječi

Medtem ko so se podporniki obsojenih, teh je bilo na vrhuncu celo več kot v ponedeljek, torej okoli 600, zbrali pred stopnicami sodišča, pa so bili v sicer manjšem številu v Miklošičevem parku čez cesto zbrani nasprotniki obsojenih.

Nekaj podpornikov obsojenih, ki so s slovenskimi zastavami sodbo poslušali tudi v sodni dvorani, je izražalo glasno neodobravanje, ko je sodnica izrekla kazen Janši. Tudi pred sodiščem ni manjkalo slovenskih zastav različnih velikosti in logotipov SDS-a ter transparentov.

Vzdušje je bilo precej napeto, kar se je izkazalo tudi v incidentu, ko so podporniki obsojenih verbalno napadli in zmerjali dekle, ki je mednje prišlo s transparentom proti Janši. Na splošno so bili Janševi nasprotniki pred sodiščem močno nezaželeni, proti njim je bilo izrečenih veliko kletvic, precej negodovanja pa je bilo tudi nad delom medijev. Ti so soodgovorni za obsodilno sodbo, menijo podporniki.


Balkanski bojevniki in osamosvojitelji
"Janša, mi te podpiramo. Ne priznavamo tega sodišča," je pred sodiščem izjavil eden izmed Janševih podpornikov. "Sodnike v zapor," pa je dejala neka podpornica. Sodba je nekatere zbrane močno razjezila, druge pa močno potrla. "Ljubi Bog, pa kako lahko enemu človeku vse to počnejo," je v joku dejala neka podpornica. Sodba je politična, proces pa montiran, so se strinjali podporniki obsojenih. "To ni pravosodna palača, ampak krivosodna palača," je dejal eden izmed podpornikov s prstom, uperjenim v stavbo sodišča. "Balkanske bojevnike ste osvobodili, osamosvojitelje pa zapirate," se je razlegalo po megafonu pred sodno palačo.

Medtem so Janševi nasprotniki na drugi strani ceste skandirali "gotov je, gotov je" in "Janša, v zapor". Zbrani v Miklošičevem parku so trdili, da niso prišli provocirat, ampak demokratično izrazit svoje mnenje. Podporniki so jim očitali drugače.

Več v priloženem videoposnetku (kamera: Maja Ikanović, montaža: Dunja Danial)

Če pravo ne bo pomagalo ...
Sreda pred ljubljansko sodno stavbo
Celotna novinarska konferenca obsojenih
Če pravo ne bo pomagalo ...
Sreda pred ljubljansko sodno stavbo
Celotna novinarska konferenca obsojenih