Pred sodiščem se je zbralo nekaj sto podpornikov Janeza Janše, pa tudi nekaj nasprotnikov. Foto: BoBo
Pred sodiščem se je zbralo nekaj sto podpornikov Janeza Janše, pa tudi nekaj nasprotnikov. Foto: BoBo
Janševi podporniki, ki so izrek sodbe pospremili v sodni dvorani, so ob koncu naroka vzklikali, da je taka sodba sramota in sodnici očitali, da je obsodila osvoboditelje Slovenije. Foto: BoBo

Hvala vsem za današnjo velikansko podporo. Vi ste upanje, da bo Slovenija nekoč postala normalna država.

Janez Janša na Twitterju
Mihael Prevc
Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc je v odzivu na današnjo razglasitev sodbe zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo in druge dejal, da je to konec pravne države, da je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde. Takšna odločitev po njegovih besedah tudi daje Sloveniji "zelo negativen imidž". Foto: BoBo
Lovro Šturm, Zbor za republiko, SDS
Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je opozoril, da bodo tudi mednarodno javnost opozarjali na kršitve človekovih in ustavnih pravic v Sloveniji. Foto: BoBo

Vselej je treba spoštovati razsodbe sodišč. Navsezadnje smo vsi državljani, še posebej državni uslužbenci in politiki, dolžni utrjevati in spoštovati avtoriteto državnih inštitucij, kamor spadajo tudi sodišča. Pravosodje ima v pravni državi, kamor štejem tudi Slovenijo, mehanizme, z uporabo katerih se da odpraviti morebitne napake, storjene v postopku. In verjamem, da se bodo teh mehanizmov poslužili tudi današnji obsojenci.

Milan Kučan za RTV Slovenija
Odzivi na Twitterju. Foto: Twitter
Sveče pred sodiščem po sodbi v primeru Patria. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Pravniki o obsodbi v primeru Patria
Janša bo napadel z vsemi sredstvi
Janšo sodišče obsodilo na dve leti

Obsodilna sodba v pet let trajajočem procesu Patria, ki Janezu Janši nalaga dve leti zapora, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču pa 22 mesecev zaporne kazni, sproža različne odzive. Sodba sicer še ni pravnomočna, obsojeni pa so napovedali pritožbe.

Tanko: Standarde bi lahko patentirali v Belorusiji
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je obsodbo Janše označil za škandal in da gre za montiran proces in obsodbo brez dokazov. Takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali, pravi Tanko. Takšni standardi in obsodbe pa so po Tankovem mnenju v pravni državi nedopustni. Sodba pa je škandal za evropske in širše razmere in po Tankovi razlagi podobna tistemu, kar se je dogajalo v Iranu.

"Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj. Zato meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec. Na tak način se namreč ne moremo iti normalnih razmer, normalnega političnega dela," je še dodal Tanko in posvaril, da bo Slovenija zagotovo plačala velik davek.

Pojbič: Sodba je fiasko
Sodbo je komentiral tudi poslanec SDS-a Marijan Pojbič, ki je na razglasitev sodbe čakal pred sodiščem. "Brez vsakega dokaza nekoga obsoditi je nesprejemljivo in velik fiasko za naše pravosodje," je dejal Pojbič.

Novak: Slovensko sodstvo se bo blamiralo
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak meni, da je sodba še bolj razdvojila javnost, ogrožena pa naj bi bila tudi demokracija v Sloveniji.

Po njenih besedah mora biti obtožnica jasno napisana in vsebovati oprijemljive dokaze, če se obtožuje tako pomembna oseba ali pa kateri koli državljan. V tem trenutku, ko gre za pomembno osebo v Sloveniji, ki ima pomemben status tudi navzven, pa bi morala sodba po njenem mnenju stati na trdnih dokazih. Sama pa sicer ne bo razsojala, ali je nekdo kriv ali ni.

"Slovensko sodstvo je že tako na slabem glasu, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi," je opomnila predsednica NSi-ja in spomnila, da je na to opozorila tudi Evropska komisija. Zaradi obsodbe Janše pa je izrazila skrb, da se bo slovensko sodstvo "še enkrat blamiralo v tujini in doma".


SLS: Sodstvo si ne more privoščiti spodrsljaja

Medtem pa je predsednik SLS-a Franc Bogovič prepričan, da pritožbeni postopek bo, zato pričakuje, da bo drugostopenjski organ zadevo obravnaval nepristransko in strokovno ter da bo končana v doglednem času. Slovensko sodstvo si namreč po njegovih besedah ne more privoščiti nobenega spodrsljaja v tako odmevnem primeru.

Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc pa je bil v svoji izjavi konkretnejši. Nad tem, kar se je zgodilo, je presenečen. Zdi se mu resnično absurdno, da imamo v Sloveniji toliko očitnih prekrškarjev, pa jih pravzaprav nihče ne preganja. V tem primeru pa je bil Janša obsojen izključno samo zaradi tega, ker je bil predsednik vlade, "ko se je pač ta zgodba s Patrio dogajala".

Po njegovih besedah je pravosodna oblast vendarle tista, ki "bi si mogla dejansko ustvariti nek renome". "Ta renome pa si lahko ustvari samo na tak način, da dejansko nekoga obsodi - sploh pa človeka, ki igra pomembno vlogo v politiki - na osnovi jasnih dokazov, ki so ne nazadnje tudi ljudem, nam navadnim smrtnikom, znani," je dejal.

Erjavec zaskrbljen nad polarizacijo
Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. Ob tem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države. To nas ne bo vodilo iz krize, je opozoril. Erjavec se boji nadaljnje radikalizacije oz. da bo ta v političnem prostoru zelo močna in "da bodo majhne skupine najbolj glasne, najbolj slišane". To je glede na trenutni finančni in gospodarski položaj države zelo slabo, je dodal.

PS in DL brez komentarja
V PS-ju sodbe ne komentirajo. Tudi v DL-ju so brez komentarja in poudarjajo le, da odločitve sodišč spoštujejo.

ZR: Vsi so nedolžni do pravnomočnosti sodbe
Ob razglasitvi obsodilne sodbe zoper vodjo opozicije v Republiki Sloveniji, Janeza Janšo, Zbor za republiko opozarja, da so vsi obdolženi nedolžni, dokler niso izčrpana vsa pravna sredstva oz. sodba ni pravnomočna.

"Sodna statistika pozna številne primere kazenskih obsodilnih sodb prvostopnih sodišč, ki jih je višje sodišče spoznalo kot pravno nepravilne in jih razveljavilo. Zato ni mogoče in je vsakršno namigovanje v tej smeri zgolj del kampanje za osebno diskvalifikacijo," so v sporočilu za javnost zapisali v Zboru za republiko.

Po njihovem mnenju je bila tudi kršena pravica do pravičnega sojenja, saj naj ne bi bil izkazan noben dokaz, ki bi Janšo povezal z očitanim mu kaznivim dejanjem. "Očitno pomanjkljivi opis kaznivega dejanja, ki naj bi bilo storjeno "na neugotovljenem kraju, ob neugotovljenem času, neugotovljenega dne, na neugotovljen način" pomeni izničenje možnosti za obrambo in kršitev enakega varstva pravic obdolžencev pred sodiščem. Obdolženi v takšnem procesnem položaju sploh ne more uveljaviti alibija, ne more v zagovor podati konkretne izjave, prav tako nima možnosti predlaganja prič in drugih dokazov, lahko le zanika storitev kaznivega dejanja," še opozarjajo v Zboru za republiko.

Janši naj bi bila tudi odvzeta temeljna pravica do obrambe, ki jo zagotavljajo ustava ter tudi evropska konvencija človekovih pravic in pravica do pravičnega sojenja. Zbor za republiko pa namerava mednarodno javnost obveščati o kršitvah ustavnih in človekovih pravic v Republiki Sloveniji.

Vstajniki: Današnja obsodba je zgodovinski dogodek
"Današnja obsodba Ivana Janše je zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora. Obsodba Janše sledi duhu vseslovenskih ljudskih vstaj, v katerih smo zahtevali, da vsi tisti, ki so oškodovali slovensko premoženje, za to tudi odgovarjajo," so v sporočilu za javnost zapisali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja.

Hkrati pozdravljajo pogum tistih tožilcev, sodnikov in tistega dela pravosodnega sistema, ki jim je v zadnjih tednih in mesecih uspelo ohraniti poklicni pogum in strokovno avtonomijo, ne glede na neverjetne politične pritiske sedanjih politikov.

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja pa tudi pričakuje, da pravosodni sistem ne bo ustavil samo pri tej sodbi in pri teh procesih, ampak da se bo lotil tudi drugih nerazčiščenih kriminalnih zgodb v času od slovenske osamosvojitve do danes, začenši s trgovino z orožjem, v katero so vpleteni isti akterji kot v aferi Patria.

Hvala vsem za današnjo velikansko podporo. Vi ste upanje, da bo Slovenija nekoč postala normalna država.

Janez Janša na Twitterju

Vselej je treba spoštovati razsodbe sodišč. Navsezadnje smo vsi državljani, še posebej državni uslužbenci in politiki, dolžni utrjevati in spoštovati avtoriteto državnih inštitucij, kamor spadajo tudi sodišča. Pravosodje ima v pravni državi, kamor štejem tudi Slovenijo, mehanizme, z uporabo katerih se da odpraviti morebitne napake, storjene v postopku. In verjamem, da se bodo teh mehanizmov poslužili tudi današnji obsojenci.

Milan Kučan za RTV Slovenija
Pravniki o obsodbi v primeru Patria
Janša bo napadel z vsemi sredstvi
Janšo sodišče obsodilo na dve leti