Imenovanje Alenke Bratušek za slovensko kandidatko za komisarja je obravnaval tudi KPK. Foto: BoBo
Imenovanje Alenke Bratušek za slovensko kandidatko za komisarja je obravnaval tudi KPK. Foto: BoBo
Kandidatura Alenke Bratušek tudi pred DZ-jem

Odvetniška družba Čeferin je zastopanje nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Bratuškove v postopku pred KPK-jem prevzela pretekli teden. Čeferin je ob tem pojasnil, da so KPK minulo sredo zaprosili za osnutek ugotovitev v zvezi s primerom, a ga še vedno niso dobili.

"Niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov"
Odvetniško pisarno so še posebno zmotile izjave Štefaneca, ki je bil na tiskovni konferenci ob 10-letnici KPK-ja zelo kritičen do Bratuškove. Med drugim je dejal, da v današnjih časih posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov, aroganca do državljanov pa se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

Po Čeferinovem mnenju je Štefanec s temi izjavami "jasno pokazal, da je pristranski" in da v tej zadevi ne more odločati. "Se nam pa tudi postavlja vprašanje, ali nima integritete tisti, ki ne pride po pošto 1000 kilometrov daleč, ali tisti, ki - čeprav je zaposlen - ni sposoben ali ne želi en teden oddati pošiljke na pošto," je zapisal zastopnik Bratuškove in dodal, da bodo predlagali izločitev Štefaneca iz preiskave tega primera.

Pošto poslali 9. septembra, a je Bratuškova ni prevzela
KPK je Bratuškovi osnutek ugotovitev posredoval 9. septembra. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v roku, so pošto v soboto dostavili v poštni nabiralnik. Od takrat teče rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah v osnutku. Z utemeljeno prošnjo Bratuškova oziroma njen zastopnik lahko zaprosi za podaljšanje roka za nadaljnjih sedem delovnih dni, a tega verjetno ne bodo storili.

Čeferin je ocenil še, da gre za "čisto politizacijo primera", a vseeno upa, da jim bo KPK uspel vročiti odločbo pred koncem roka za pripombe na osnutek ugotovitev. Štefanec je za sredine Odmeve na TV Slovenija dejal, da so odvetniški družbi Čeferin gradivo posredovali v sredo in da bodo dokumentacijo dobili najpozneje v petek.

Kandidatura Alenke Bratušek tudi pred DZ-jem