Bo Bratuškova ostala komisarka ali se bo morala umakniti? Foto: BoBo
Bo Bratuškova ostala komisarka ali se bo morala umakniti? Foto: BoBo
Cerar ni navdušen nad tožarjenjem v Evropi

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejšnji teden sprejela osnutek ugotovitev v povezavi z imenovanjem Bratuškove za komisarsko kandidatko, ki jih je tudi poslala Bratuškovi, da se o njih izreče.
Po podatkih KPK-ja ima Bratuškova 15 dni časa, pošta ji je bila poslana 9. septembra, da prevzame pošto. Če tega ne bo storila, pa ji bo pošta vročena v hišni predalčnik in bo začel teči rok sedmih delovnih dni za odgovor. Komisija vročilnice za zdaj še ni prejela.
Po poročanju novinarke TV Slovenija Nataše Markovič bi Bratuškova, če bo do konca izkoristila ponujene zakonske roke, lahko šla na parlamentarno zaslišanje za komisarsko mesto še pred odločitvijo KPK-ja. Časovnica gre takole: 9. 9. je bila pošta poslana, do 24. 9. pa jo mora dvigniti. Nato ima do 3. 10. čas, da odgovori. Prvi zagovor Bratuškove v Bruslju pa bo 6. 10. Tako bi se lahko prvič zagovarjala, še preden bi KPK razgrnil odločitev.

.
Sicer pa je KPK potrdil, da ugotavljajo tudi dejstva, vezana na dopisno sejo vlade 5. septembra, ko so potrdili predlog evropskega komisarskega seznama. KPK je postopek predlaganja slovenskih kandidatov v komisijo pod drobnogled na lastno pobudo vzel na začetku avgusta, kmalu po seji vlade, na kateri so ministri sklenili v Bruselj poslati seznam s tremi imeni morebitnih kandidatov za komisarja iz Slovenije. Poleg Bratuškove sta bila na seznamu še zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) in evropska poslanka Tanja Fajon (SD). Juncker je nato izbral Bratuškovo.

Seznam kandidatov za komisarje mora formalno potrditi Svet EU-ja, ki ga sestavljajo vlade članic. Slovenska vlada je tako na dopisni seji seznam tudi potrdila. Sejo so sicer vmes prekinili, kmetijski minister Dejan Židan (SD) pa je med prekinitvijo dejal, da vlada o tej temi glasuje na dopisni seji. Odločanje bi se namreč moralo prestaviti na redno sejo, če predlogu nasprotujejo trije ministri.

Erjavec pa je opozoril, da je sklep, ki so ga poslali v Bruselj, v nasprotju z zakonom o vladi. Šest ministrov je po njegovih besedah glasovalo proti, štirje so bili za. Poleg tega gre po Erjavčevem mnenju tudi za konflikt interesov, saj Bratuškova ne bi smela glasovati "o sami sebi". Urad vlade za komuniciranje je Erjavčeve očitke zanikal, sklep pa je po mnenju urada zakonit.

Cerar ni navdušen nad tožarjenjem v Evropi