SMC se je odločil, da gre samostojno na volitve. Foto: BoBo
SMC se je odločil, da gre samostojno na volitve. Foto: BoBo
Cerar gre na volitve sam

"Izvršni odbor stranke je soglasno odločil, da gremo na volitve po samostojni in neodvisni poti. S strankami se ne nameravamo povezovati v predvolilne koalicije, predvsem zato, ker ne želimo vstopati v neke dosedanje zgodbe z različnimi ozadji," je pojasnil predsednik stranke SMC Miro Cerar.

Vendar je poudaril, da po volitvah obstajajo odprte vse možnosti, saj bo treba skleniti povolilno koalicijo. "V tem primeru smo pripravljeni na pogovore z vsemi strankami, vendar le s tistimi njihovimi predstavniki, ki jih ne bremenijo kakšna huda korupcijska ozadja, je še dodal.

Ob tem se mu zdi pomembno, da bodo iskali sorodnost v programskih usmeritvah kot v vrednotah, s tem da bi povezali tudi druge pozitivne politične akterje v neko zgodbo, ki bo Slovenijo popeljala iz krize.

Stranki SD in Solidarnost sta dosegli dogovor za skupen nastop na letošnjih predčasnih državnozborskih volitvah, so sporočili iz službe SD za odnose z javnostmi. Podrobnosti dogovora bodo predstavili v izjavi za medije, ki bo v četrtek popoldne.


Članstvo gre v stotine
Cerar sicer ni vedel, koliko članov trenutno šteje njegova stranka, saj se mora ukvarjati s programskimi zadevami. Vendar naj bi šlo članstvo "v stotine", saj se jim nenehno pridružujejo novi člani.

Prav tako ni želel komenitirati odločitve ustavnega sodišča. "Odločitve ustavnega sodišča ne želim več komentirati kot ustavni pravnik, temveč jo kot vodja naše stranke sprejemam takšno, kot je. Gremo na volitve in računamo na uspeh," je dejal.

Na vprašanje, ali sicer stranka SMC po objavi javnomnenjskih raziskav, ki jim kažejo dober izid na volitvah, dobiva kaj več ponudb za morebitno sodelovanje, je Cerar odgovoril, da so jih dobivali tudi v preteklosti. Vendar so želeli počakati na formiranje stranke in nato na odločitev članstva.

Pred sejo izvršnega odbora pa je potrdil, da ga je predsedujoči SD-ju Dejan Židan danes povabil na "spoznavno srečanje". "Bil je en tak prijeten klepet ob kavi, ampak čisto neformalen pogovor, malo o trenutnih razmerah. Nisva pa se nič konkretnejšega pogovarjala o zdaj najbolj aktualnih temah, do tega bo verjetno prišlo pozneje, po volitvah. Ali pa po potrebi prej. Bomo videli," je še dodal.

Cerar gre na volitve sam