Po mnenju analitikov je Igor Šoltes izgubil naboj z odločitvijo, da Verjamem ne bo vodil na državnozborske volitve. Lahko pa pomaga Zavezništvu Alenke Bratušek, da prestopi prag v DZ. Foto: BoBo
Po mnenju analitikov je Igor Šoltes izgubil naboj z odločitvijo, da Verjamem ne bo vodil na državnozborske volitve. Lahko pa pomaga Zavezništvu Alenke Bratušek, da prestopi prag v DZ. Foto: BoBo

Največja nevarnost za Slovenijo je obstoječe razmerje med obstoječimi političnimi elitami in banaliziranje volitev na igro 'Kdo lahko premaga Janeza Janšo'.

Andraž Zorko, Valicon
Miro Cerar je novi Gregor Virant, pravi Sebastjan Jeretič. Foto: BoBo

Praktično je irelevantno, kdo bo relativni zmagovalec volitev, ampak je pomembno, kdo vse bo prišel čez prag. Skoraj pomembneje bo, katera stranka bo tretja, od tiste, ki bo zmagala, ker bo verjetno odločala o tem, v katero smer se bo vlada obrnila.

Sebastjan Jeretič, politični analitik in svetovalec Borisa Popoviča

Če se hočeš povezati, moraš najprej definirati razlike.

Ali Žerdin, Sobota priloga Dela
Po mnenju Jeretiča je Šoltes zdaj manj zanimiv za druge stranke. Foto: BoBo
Andraž Zorko, Valicon: Alenka Bratušek je tipičen primer politika, ki izgubi stik z realnostjo in verjame v nemogoče. Foto: BoBo

"To, kar se dogaja na t. i. levici, ni povezovanje programsko sorodnih strank, ki bi želele uresničiti svoj program, temveč že skoraj panično iskanje stranke oziroma človeka, ki lahko premaga Janeza Janšo in SDS," pravi za MMC Andraž Zorko iz agencije Valicon. Slovenski politični prostor se je po njegovem mnenju tako banaliziral do skrajnosti.

Povezovanje – nova "mantra"
"Absolutna moč SDS-a je konstanta že od leta 2004. To je edina stranka s stabilno in relativno veliko volilno bazo. Kar se spreminja, je relativna moč te stranke, ki je odvisna od spreminjajoče se, celo nihajoče moči drugih strank oziroma blokov," pojasnjuje poznavalec slovenskega javnega mnenja, zakaj je povezovanje postalo nova 'mantra'.

"Vogrini" niso prava nevarnost

Zorko meni, da impulzivno nastajanje novih strank, ki lahko naplavijo nove "vogrine", niso nevarnost, ker so takšni in drugačni posebneži stalnica politike že od osamosvojitve dalje in so kar zaščitni znak, in ne posebnost. »Največja nevarnost za Slovenijo je obstoječe razmerje med obstoječimi političnimi elitami in banaliziranje volitev na igro 'Kdo lahko premaga Janeza Janšo'".

Povezovanje pomaga k poenostavitvi
Po mnenju Sebastjana Jeretiča, praktika in teoretika političnega prostora ter svetovalca koprskega župana Borisa Popoviča, pa so povezovanja pozitivne, saj je še pred evropskimi volitvami zagovarjal tezo, da bo desnica zmagala zaradi dobrega projekta NSi-ja in SLS-a oziroma da bo levica oziroma liberalni blok izgubil zato, ker se ni povezal.

Novi DZ bo precej razbit
"Mislim, da je za levico povezovanje v socialdemokratski blok zagotovo pozitivna reakcija. V vsakem primeru je politični prostor tako razbit, da vsako integriranje prispeva k poenostavitvi." Jeretič v pogovoru za MMC napoveduje, da tudi v prihodnjem mandatu lahko pričakujemo "precej razbit parlament":

"Praktično je irelelevantno, kdo bo relativni zmagovalec volitev, pomembno bo, kdo vse bo prišel čez prag. Skoraj pomembneje bo, katera stranka bo tretja, od tiste, ki bo zmagala, ker bo verjetno odločala o tem, v katero smer se bo vlada obrnila," meni Jeretič.

Cerar je novi Virant
Na vprašanje, kdo bo novi Virant, pa Jeretič odgovarja: "V tem trenutku je lahko Cerar tisti, ki lahko zasede to funkcijo."

Potem ko je slišal Mira Cerarja in Alenko Bratušek na njunih ustanovnih kongresih pa odgovorni urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin ugotavlja, da gre za improvizacijo, saj izvirnih idej ne opazi.
Najprej definiraj razlike!
"So všečne ideje o povezovanju, iskanju skupnih imenovalcev, o preseganju razlik. Ampak bistvo ni v tem, bistvo je v tem, da je treba razlike bolj jasno formulirati." Žerdin v pogovoru za MMC ugotavlja, da je vrednota povezovanja v slovenskem prostoru visoko cenjena še od leta 1996, morda celo od leta 1990, saj je Demos temeljil na tem, da heterogenost spravi na skupni imenovalec.

"Če se hočeš povezati, moraš najprej definirati razlike," pravi Žerdin, ki je kot državljan zadržan do tega, kar se zdaj dogaja. Meni, da sedanjega povezovanja v "levi Demos" ne moremo primerjati s takratnim Demosom, ker so bila vprašanja v začetku 90. let preprosta, zdaj pa so specifična, razmere pa so precej različne.
Bratuškova se bojuje za prestop praga
Tudi Jeretič ugotavlja, da je Alenka Bratušek izgubila politično privlačnost, ker ne ve, kakšna je dodana vrednost njenega zavezništva političnemu prostoru: "Povezovanja so bolj nujna, da se sploh pride čez prag," je realen Jeretič. Šoltes je po njegovem mnenju izgubil priložnost s tem, ko je postal evropski poslanec oziroma ne bo vodil stranke na parlamentarne volitve, saj je tako manj zanimiv za druge stranke.

Šoltes izgubil naboj
"S tem je izgubil določen naboj, ki ga je imel na evropskih volitvah. To, da ne bo kandidiral na državnozborskih volitvah, je odneslo možnosti, da bi Verjamem igral pomembno vlogo na teh volitvah. Mislim, da se bo moral integrirati, da ne bodo šli glasovi v prazno," ugotavlja Jeretič. To, da Janković ne bo poslanec, ljubljanskemu županu ne škoduje, ker je v nasprotju s Šoltesom vpet v domače politično dogajanje. Sicer o povezovanju Jankovića s Popovičem Jeretič ni hotel kaj dosti povedati, ker da v pogovorih ne sodeluje, bodo pa rezultati znani v tednu dni.

Igor Šoltes ni Bruce Willis
Ali Zavezništvo Alenke Bratušek in stranka Verjamem sploh kaj obetata, smo še vprašali Andraža Zorka iz Valicona. "Alenka Bratušek je tipičen primer politika, ki izgubi stik z realnostjo in verjame v nemogoče. Izhaja iz stranke, ki je glasove dobila zaradi prej omenjene igre (močna figura, ki je premagala Janšo, op.a). Te volilne baze pa danes seveda ni več, povrh vsega je stranka še razpadla (vsaj) na dvoje. Igor Šoltes in Verjamem še najbolj spominjata na projekt Zares, vse skupaj zveni kot nekakšno nadaljevanje zgodbe - Zares, 2. del oziroma Zares verjamem. Toda, Igor Šoltes ni Bruce Willis, zato tudi njemu ne prepisujem večjih možnosti, čeprav več kot Alenki Bratušek," je oster Zorko.

SMC kot DL Gregorja Viranta
Glede Stranke Mira Cerarja, ki se za zdaj izogiba povezovanju, pa se Zorko sprašuje, ali je ta stranka res nova stranka, saj ga zaradi imena še najbolj spominja na poskus Državljanske liste. Kljub temu pa SCM vseeno pripisuje veliko večje možnosti kot ZaAB in Verjamem. "Ne pozabimo, tudi Državljanski listi je v nekem trenutku pred zadnjimi volitvami kazalo na zmago, preden se je primeril medijski linč Gregorja Viranta, h kateremu je roko na srce tudi sam veliko prispeval."

Pravi zmagovalci so Pirati, Združena levica in Sanjska služba
Poznavalec javnega mnenja je bolj pozoren na porajanje in uspeh alternativnega pola, ki se je vzpostavil na preteklih EU-volitvah. "Če bi sešteli glasove, ki so jih dobili Pirati, Združena levica in eksperiment Sanjska služba, ter k temu dodali še neveljavne glasove, ki so tudi svojevrsten 'ne' obstoječim strankam, bi namreč dobili tretjo najmočnejšo silo v državi. To so bili pravi zmagovalci preteklih volitev in edina res nova stvar, ki se je primerila na slovenski politični sceni v zadnjih nekaj letih," sklene Zorko v pogovoru za MMC.

Največja nevarnost za Slovenijo je obstoječe razmerje med obstoječimi političnimi elitami in banaliziranje volitev na igro 'Kdo lahko premaga Janeza Janšo'.

Andraž Zorko, Valicon

Praktično je irelevantno, kdo bo relativni zmagovalec volitev, ampak je pomembno, kdo vse bo prišel čez prag. Skoraj pomembneje bo, katera stranka bo tretja, od tiste, ki bo zmagala, ker bo verjetno odločala o tem, v katero smer se bo vlada obrnila.

Sebastjan Jeretič, politični analitik in svetovalec Borisa Popoviča

Če se hočeš povezati, moraš najprej definirati razlike.

Ali Žerdin, Sobota priloga Dela