Miro Cerar je izmed trojice kandidatov za evropskega komisarja podprl Karla Erjavca in Tanjo Fajon. Foto: BoBo
Miro Cerar je izmed trojice kandidatov za evropskega komisarja podprl Karla Erjavca in Tanjo Fajon. Foto: BoBo
Milan Brglez, Miro Cerar, Borut Pahor
Cerarja so poslanci v ponedeljek potrdili za predsednika vlade, a do potrditve vlade še nima pooblastil. Foto: Urad predsednika/STA
Cerar skrivnosten glede kandidatov

Cerar je v pogovoru s predsednikom Evropske komisije znova poudaril svoje preference, "vendar pa je dal predsedniku Junckerju možnost proste izbire kandidata oz. kandidatke s seznama, saj je ob tem dobil zagotovila, da bo evropski komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v Komisiji", so sporočili iz SMC-ja.

Erjavec vztraja: Vnovični razrez, če bo komisarka Fajonova
Cerar je sicer danes nadaljeval pogovore z morebitnimi ministrskimi kandidati. Tako v DeSUS-u kot v SD-ju so s pogajanji zadovoljni, a prvi mož stranke upokojencev Karl Erjavec iz Milana vseeno sporoča: če bo nova evropska komisarka Tanja Fajon iz SD-ja, bo DeSUS zahteval nov razrez ministrskih položajev, je za TV Slovenija poročal Gregor Drnovšek.

"Seveda, položaj komisarja bo vplival na to delitev, ki je odvisna od doseženih volilnih rezultatov," je za TV Slovenija dejal Erjavec in dodal, da ima DeSUS več poslancev od SD-ja, kar je treba upoštevati. "Stranka DeSUS je tista, ki daje koaliciji 46 glasov," je še poudaril.

Socialni demokrati pa odgovarjajo: kandidati so znani, takoj ko bo parafirana koalicijska pogodba, najverjetneje v torek, bo predsedstvo SD-ja odločilo o ministrski ekipi, ki bo SD zastopala v vladi. Dejan Židan pravi: "Lahko potrdim, da smo zdaj trije kandidati opravili razgovor z Mirom Cerarjem: jaz, Anja Kopač Mrak in Janko Veber." Dodal je, da so z razgovorom vsi zadovoljni, a bo najprej treba videti koalicijsko pogodbo, preden se o čem odločijo.

Še pred parafiranjem koalicijske pogodbe naj bi se, najverjetneje v ponedeljek, sešli predsedniki koalicijskih strank in dokončno dorekli tako sestavo kot tudi že prva imena ministrskih kandidatov.

Seznam kandidatov v DZ-ju do 9. septembra
V ponedeljek potrjeni predsednik vlade se je sicer danes na delovnem srečanju sestal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom parlamenta Milanom Brglezom ter jima pojasnjeval, kako poteka oblikovanje nove vlade. Ocenil je, da bi predlog seznama kandidatov za ministre v DZ lahko vložil do 9. septembra, torej do izteka roka. Mandatar mora, kot je znano, kandidate za ministrske položaje predlagati v 15 dneh po izvolitvi.

Brglez je ob tem zagotovil, da bo DZ vse zahtevane postopke izvedel tako, da bi bila vlada oblikovana v najkrajšem mogočem času po vložitvi kandidatur.

12. slovensko vlado bo Pahor sprejel 19. septembra
Na srečanju so se dogovorili tudi, da bo Pahor 12. slovensko vlado v predsedniški palači sprejel predvidoma v petek, 19. septembra, potem ko bo ta že opravila svojo prvo delovno sejo. Državni zbor je Cerarja za predsednika vlade potrdil v ponedeljek na izredni seji.

Cerar skrivnosten glede kandidatov