Predsednik vlade Miro Cerar je ob ambiciji, da Slovenija postane most med Rusijo in ZDA, navedel izkušnje naše države pri organizaciji srečanja med Bushem in Putinom. Foto: BoBo
Predsednik vlade Miro Cerar je ob ambiciji, da Slovenija postane most med Rusijo in ZDA, navedel izkušnje naše države pri organizaciji srečanja med Bushem in Putinom. Foto: BoBo

Cerar je v pogovoru za AP ob tem dejal tudi, da je Slovenija že pokazala svojo sposobnost organiziranja tovrstnih srečanj leta 2001, ko sta se v Sloveniji sešla tedanji predsednik ZDA George Bush in ruski predsednik Vladimir Putin. Slovenija bi vlogo mosta lahko ponovno prevzela, tako Cerar, tudi med Putinom in Donaldom Trumpom, če bosta pokazala za to iniciativo, kar pa se do zdaj še ni zgodilo.

Prepričan je, da Melania Trump, ki bo kmalu postala prva dama ZDA, ve, kako ponosni smo Slovenci nanjo, je v pogovoru še izpostavil Cerar in dodal, da se ponuja imenitna priložnost, da bi prihodnja prva dama ZDA Slovenijo predstavila svetu, saj gotovo ve, tako Cerar, kako lepa je Slovenija. "Slovenija sodi med najbolj zelene države na svetu in prepričan sem, da bo prihodnja prva dama imela veliko željo predstaviti Slovenijo preostalemu svetu."

Trump mi je pojasnil, da dobro pozna Slovenijo
Spregovoril je tudi o telefonskem pogovoru s prihodnjo prvo damo, s katero sta se pogovarjala v slovenščini, ko ji je Cerar tudi čestital za uspeh na ameriških predsedniških volitvah. "Bila je zelo šarmantna," je še dodal Cerar.

Dodal je še, da je ob telefonskem pogovoru z Melanijo Trump imel priložnost govoriti neposredno tudi s prihodnjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. "Seveda sem mu čestital za izjemen uspeh in ga obenem povabil v Slovenijo. Pojasnil mi je, da seveda dobro pozna Slovenijo in da si želi videti mene na obisku ZDA." Cerar je ob tem še dodal, da je prepričan, da bo Trump Slovenijo obiskal takoj, ko bo to mogoče.

V pogovoru pa sta se dotaknila tudi možnosti, da bi Slovenija odigrala mediacijsko vlogo med Rusijo in ZDA, a brez specifičnih izjav o tej možnosti. "Mi smo takšno priložnost pripravljeni prevzeti, a iniciativa mora priti od gospoda Trumpa in gospoda Putina," je sklenil Cerar.