Grafit na enem od pročelj v Vilni. Foto: AP
Grafit na enem od pročelj v Vilni. Foto: AP
Baltske države povsem resno verjamejo, da obstaja nevarnost ruskega napada. Foto: Reuters

Nikjer Trumpovega prehodnega obdobja ne spremljajo pozorneje kot v baltskih državah, poroča BBC. Litva meni, da je njen temačni pogled na ruske namere upravičen z njeno geografijo in zgodovino. Nekdanja članica Sovjetske zveze, danes pa članica Nata in Evropske unije, ima na Baltskem morju neposredno zemeljsko mejo z rusko eksklavo Kaliningrad. V prestolnici Vilni že imajo grafit, na katerem sta Trump in Putin objeta v strastnem poljubu in tudi litovska vlada meni, da sta si Trump in Putin nevarno blizu.

V baltskih državah je zlasti po Trumpovi zmagi zavladal strah, da si ZDA zdaj želijo videti Rusijo kot potencialno partnerico, ne pa kot neposredno vojaško grožnjo, kot na Moskvo gleda velik del Vzhodne Evrope. "Rusija ni supersila, ampak superproblem," je za BBC dejal Linkevicius.

Rusija po drugi strani vztraja, da ne predstavlja nobene grožnje, ampak da je za zaostrovanje regionalnih napetosti odgovoren Nato, ki se je v zadnjih letih s svojim arzenalom vse bolj širil na vzhod, tik pred ruski prag.

Vmesno obdobje kot preizkus?
Linkevicius pravi, da obstaja nevarnost, da bi Putin dvomesečno obdobje do 20. januarja, ko BO Trump prisegel kot novi predsednik ZDA, videl kot priložnost za preizkus vojaške pripravljenosti in diplomatske odločnosti zahodnega zavezništva. "Nova administracija pride šele v drugi polovici januarja. Zelo me skrbi to obdobje, ne le zaradi nam bližnjih regij, ampak tudi zaradi Sirije, in samo upamo lahko, da Alep do takrat ne bo že sesut do tal," je dejal.

Litva, ki se še spominja leta 1991, ko je Moskva poslala tanke nad protestnike v Vilni, opozarja, da Moskva krepi in zalaga z dodatnim orožjem svoja močna vojaška oporišča v Kaliningradu. V Washingtonu, kjer je med diplomati veliko govora o želji po "resetiranju" odnosov z Rusijo, malce težko razumejo, da Litva možnost ruske invazije jemlje kot povsem resno in realno nevarnost. V ta namen bodo tudi povečali svoj obrambni proračun, da bi dosegli zastavljeno postavko 2 odstotka letnega BDP-ja, saj je Litva odločena, da ZDA pokaže, da je zanesljiva partnerica.

Kako ravnati v primeru napada
Ponovno so uvedli tudi obvezno služenje vojaškega roka in izdali posebno brošuro, ki civilnemu prebivalstvu svetuje, kako ravnati v primeru ruskega napada. V njej so navodila, kako prepoznati različna ruska oklepna vozila in kako litovske oborožene enote med vojno oskrbeti s podatki. "To je alarm, da. To je alarm, ki govori, ne le da prihajajo, ampak da je grožnja naraščajoča, in to iz dneva v dan," je trdno prepričan litovski vojaški častnik, major Linas Idzelis, ki je brošuro izdelal.

Če se drugod po Evropi govori, kako bi bilo Trumpa nujno treba "poučiti" o celini, litovski voditelji pravijo, da upajo, da se bo Trump hitro privadil na Ovalno pisarno in spoznal, da je Rusija bolj potencialna grožnja, kot je potencialna partnerica, češ da je od tega odvisna njihova celotna prihodnja varnost.