Rusija bo v svoji eksklavi Kaliningrad namestila raketna sistema S400 in Iskander, ki lahko nosi jedrske balistične rakete. Foto: EPA
Rusija bo v svoji eksklavi Kaliningrad namestila raketna sistema S400 in Iskander, ki lahko nosi jedrske balistične rakete. Foto: EPA

Rusija je večkrat sporočila, da sistem Iskander, ki lahko nosi jedrske balistične rakete, periodično pošilja v Kaliningrad, a je do zdaj vedno trdila, da so razlog rutinske vaje. Moskva tako ni neposredno povezovala namestitve teh sistemov s kopičenjem Natovih sil ob zahodni ruski meji.

Rusija je bila prisiljena v odziv na načrte ZDA glede raketnega ščita v vzhodni Evropi, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA dejal poslanec in predsednik odbora za obrambo zgornjega doma ruskega parlamenta Viktor Ozerov. Kot je dejal, je to odziv na "grožnje". Obrambno ministrstvo se ni odzvalo na prošnjo agencije Reuters za komentar.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek v intervjuju za dokumentarec, ki bo objavljen na ruski televiziji, povedal, da mora Rusija odgovoriti na grožnje sil pod vodstvom ZDA na vzhodu Evrope. "Kaj naj storimo? Moramo sprejeti protiukrepe, kar pomeni z raketnimi sistemi ciljati objekte, ki so po našem mnenju za nas grožnja," je dejal.

Rusija zavrača kritike ZDA
Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da namestitev raketnih sistemov S400 in Iskander v Kaliningradu, ki sicer meji na članici Nata Poljsko in Litvo, "destabilizira evropsko varnost". Rusko obrambno ministrstvo je ameriške kritike že zavrnilo, češ da gre pri namestitvi teh sistemov za njihovo pravico.

Spomnimo, Nato je v letalskem oporišču v Deveseluju na jugu Romunije maja letos uradno zagnal protiraketni ščit, ki naj bi branil Evropo. Moskva opozarja, da gre za grožnjo ruski varnosti.

Reuters poroča, da nekateri analitiki po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah menijo, da si bo Moskva na vzhodu Evrope več dovolila. Trump je namreč zagovarjal tesnejše vezi ZDA z Rusijo, problematiziral pa je tudi stroške, ki jih imajo ZDA z varovanjem zaveznic v Natu.