Zoran Klemenčič ostaja na položaju direktorja Sove. Foto: BoBo
Zoran Klemenčič ostaja na položaju direktorja Sove. Foto: BoBo
Cerar ni odstavil direktorja Sove

Pisci anonimne prijave so Klemenčiču med drugim očitali, da je agencija (Sova) pod njegovim vodstvom izgubila vso operativno sposobnost in da je glede informacij povsem odvisna od tujih obveščevalnih služb. Poleg tega mu očitajo tudi, da je Sovo izkoriščal za svoje lastne poslovne interese, prijavo pa so zaradi tega podali tudi na protikorupcijsko komisijo, ki trenutno v povezavi s Sovo izvaja dva postopka.

Po današnjem pogovoru pa so iz Cerarjevega kabineta sporočili, da je Klemenčič razmere izčrpno pojasnil, premier pa je presodil, "da ni razlogov, zaradi katerih ne bi bilo mogoče direktorju Klemenčiču pri vodenju Sove zaupati tudi v prihodnje".
Ob tem so v kabinetu dodali, da so se v preteklosti v Sovi več let uveljavljale nekatere neprofesionalne prakse. Klemenčič se mora tako zdaj spopadati z "nepotističnimi, klientelističnimi in nekaterimi drugimi nesprejemljivimi praksami, ki jih je začel prekinjati z uveljavljanjem profesionalnega delovanja". Tako je še posebej pomembno, da direktor Klemenčič nadaljuje svoje delo, so poudarili.
Anonimke neprofesionalne
Pisanje anonimk pa so označili kot povsem neprofesionalno dejanje in prav tovrstne prakse krnijo ugled oziroma skušajo diskreditirati Sovo, kar gre na škodo celotni državi, so opozorili.

"Premier Cerar tega ne bo dopustil. Iz tega razloga je direktorju Klemenčiču izrazil pričakovanje, naj nadaljuje zastavljen reformni proces v organizaciji in zagotavlja profesionalno delovanje Sove v dobro interesov Republike Slovenije. Direktorja je prav tako pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov za zagotovitev zaščite integritete izpostavljenih uslužbencev agencije, kar je tudi v neposrednem interesu Republike Slovenije," so sklenili.

Cerar ni odstavil direktorja Sove