Kdo bi bil mandatar potencialne nove vlade, pa bi po predlogu predsednika Zaresa v celoti prepustili vodilni koalicijski stranki SD. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Kdo bi bil mandatar potencialne nove vlade, pa bi po predlogu predsednika Zaresa v celoti prepustili vodilni koalicijski stranki SD. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Odhod DeSUS-a iz vlade je prvi korak k deblokadi vlade, naslednjega pa mora storiti predsednik vlade.

Karl Erjavec
Vlada
Bo ta vlada zdržala še leto in pol? Foto: BoBo
Kdaj vse je Erjavec grozil z izstopom?
DeSUS zapušča koalicijo. Kako naprej?

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po odločitvi DeSUS-a, da zapusti vladno koalicijo, predlagal tudi svoj odstop z mesta visokošolskega ministra, hkrati pa bi po njegovem mnenju morala odstopiti tudi Katarina Kresal z mesta notranje ministrice in Borut Pahor kot predsednik vlade. To naj bi namreč rešilo sprejetje pokojninske reforme, je prepričan.


"Ostajam zvest reformni politiki"
A očitno njegova pobuda pri premierju ni naletela na pozitiven odziv, saj je sporočil, da se kot predsednik vlade popolnoma zaveda izjemne odgovornosti za vodenje vlade in države v teh zahtevnih časih.

"Ostajam zvest reformni politiki. Brez nje Slovenija ne more gospodarsko okrevati in ostati socialno povezana. V tem smislu bo velika preizkušnja uspeh pokojninske reforme na referendumu. Prizadeval si bom, da bo vlada po svojih najboljših močeh opravljala vse pomembne naloge, hkrati pa osredotočila svojo pozornost na prepričevanje ljudi o pomenu pokojninske reforme za gospodarsko in socialno stabilnost države. Tako razumem odgovornost predsednika vlade v tem zahtevnem času," je po sestanku sporočil Pahor.

Karl Erjavec je izstop DeSUS-a iz (trenutne) koalicije napovedal že večkrat:
- ko ni ohranil mesta obrambnega ministra iz prejšnje vlade,
- ko je pogojeval polovično uskladitev pokojnin,
- ko so koalicijski partnerji od njega zahtevali odstop zaradi afere Patria,
- ko ga je želel prvi minister razrešiti s položaja okoljskega ministra,
- ko premier sprva ni želel potrditi Duše Trobec Bučan za ministrico in
- ob nasprotovanju pokojninski reformi

Tokrat očitno odhaja. (Odmevi)


Kresalova: Resna vlada ne vrže puške v koruzo
Predsednica LDS-a Katarina Kresal pa se je osredotočila na čas po morebitnem in verjetnem padcu pokojninske reforme. Takrat so po njenem mnenju mogoči vsi scenariji: od umika vlade in predčasnih volitev do velike rekonstrukcije vladne posadke.

Prepričana je sicer, da "neka resna in odgovorna vlada ne vrže puške v koruzo, zato ker se je en igralec odločil, da se ne igra več". Zdaj so namreč v fazi, ko peljejo najbolj resne projekte, zato meni, da če v nekaj verjameš in si se zato boril dve leti, se boš boril do konca. Vlada bi morala po njenih besedah reči, da "je dovolj", ko bo videla, da njena prepričanja niso padla na plodna tla in ko se izkaže, da mehanizmov odločanja nima več v svojih rokah. A verjame, da se bodo na novo organizirali in speljali vse potrebno, da pokojninska reforma uspe.

Janša: Golobič bi lahko sam odstopil
Da Golobič s svojim predlogom o odstopih ni mislil resno, pa je prepričan prvak opozicije Janez Janša. Po njegovem prepričanju namreč Golobiču tega ne bo treba predlagati, ampak bi lahko preprosto izstopil iz vlade in naredil naslednji državotvorni korak, ki bi omogočil razpis predčasnih volitev.

"To je predlog, ki nima veliko stika z realnostjo. Iskanje rešitev znotraj vladne koalicije, ki je postala manjšinska koalicija, je neproduktivno početje. Menjava vlade bi samo podaljšala agonijo in ne bi omogočila sprejetja novih rešitev. Edino resno državotvorno dejanje, ki bi tudi celotni vladni koaliciji povrnilo nekaj izgubljenega političnega kredita, bi bile predčasne volitve," je še dodal Janša.

"Zares SDS-ove pobude ne zavrača"
V tej pobudi SDS-a je Golobič zaznal pripravljenost sodelovati pri ustavni spremembi, ki bi predčasne volitve omogočila v pravem pomenu besede. "Stranka Zares te pobude ne zavrača. Zdi se nam smiselna in dopolnilna k temu, da zagotovimo, da vlada polno funkcionira in da se odločanja o pomembnih reformah razbremenijo politične konotacije, vzporedno pa, da državni zbor dela v smislu omogočanja ustavne spremembe, ki bo zagotovila evropsko primerljiv vzvod za odhod na predčasne volitve in razpustitev parlamenta," je povedal.

Gantar: Če bi šli na volitve, bi križ naredili tudi čez reformo
S predlogom o odstopu vseh treh predsednikov strank pa se strinja tudi predsednik Državnega zbora in član Zaresa Pavel Gantar, saj naj bi bila Golobičeva pobuda ključna, da se dobi referendum o pokojninski reformi. Ugled vlade je namreč tako prizadet, da vpliva tudi na odločanje na referendumih, je prepričan.

Ob tem meni tudi, da so volitve "vedno dobra možnost, kadar zaide politična elita v krizo", a da ima "vlada še vedno relativno večino in je sposobna rešiti stvari, če se pregrupira. Še je možno dobiti tudi referendum o pokojninski reformi, ki ne sme pasti."
"Svet se ni podrl. Erjavec je odhajal že dlje časa. Veliko zakonov je bilo sprejetih tudi s podporo glasov opozicijskih poslancev. Vlada lahko še veliki naredi. Potrebnih bi bilo več pogajanj z opozicijo. Za nas je ključno vprašanje pokojninska reforma. Bi bilo pa morebiti dobro pred tem korenito rekonstruirati vlado. To je povezano z dvigom zaupanja v vlado, ki ga trenutno nima, da bi pokojninska reforma na napovedanem referendumu dobila podporo. Gre za razvezo odnosa javnosti do vlade in reforme, kar se je zgodilo pri referendumu o zakonu o malem delu," je v Odmevih še med drugim dejal predsednik DZ-ja.

Odhod DeSUS-a iz vlade je prvi korak k deblokadi vlade, naslednjega pa mora storiti predsednik vlade.

Karl Erjavec
Kdaj vse je Erjavec grozil z izstopom?
DeSUS zapušča koalicijo. Kako naprej?