Knovs bo lahko začel delo. Foto: Državni zbor
Knovs bo lahko začel delo. Foto: Državni zbor

Poslanci so na seji državnega zbora s 60 glasovi za in nobenim proti izvolili člane Knovsa, pred glasovanjem so poslanci SDS-a odšli iz dvorane DZ-ja.

DZ je tako potrdil odločitev kolegija predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič, ki je število mest v Knovsu zmanjšal z devet na sedem, pri čemer je poslancem NSi-ja namenil štiri mesta, tudi predsedniško in podpredsedniško. Koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica pa bodo imele v komisiji vsaka po enega člana.

Za člane Knovsa so bili tako poleg predsednika Žaklja in podpredsednika Horvata izvoljeni tudi Teodor Uranič (Svoboda), Matej Tonin (NSi), Jernej Vrtovec (NSi), Predrag Baković (SD) in Nataša Sukič (Levica).

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je ob tem poudaril, da gre za začasno rešitev. Takoj ko bo poslanska skupina SDS-a v Knovs predlagala svoje člane, bo NSi v komisiji ohranil zgolj enega člana – podpredsednika, je poudaril.

Kot je znano, SDS ob začetku mandata aktualnega sklica DZ-ja v Knovs ni imenovala svojih članov in predlagala kandidatov za vodenje komisije, saj se niso strinjali s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih, po katerem je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ pripadlo NSi-ju in ne njim. Prepričani so, da jim glede na velikost poslanske skupine pripada šest in ne pet predsedniških mest.

Ker so v poslanski skupini pri tej odločitvi vztrajali, komisija v tem mandatu sploh še ni bila ustanovljena. Da bi Knovs postal operativen, pa so se vodje poslanskih skupin na delovnem posvetu pri predsednici DZ-ja Urški Klakočar Zupančič v prejšnjo sredo dogovorili, da mesta SDS-a začasno prevzamejo poslanci NSi-ja. V skladu s poslovnikom mora namreč v nadzornih komisijah imeti večino opozicija, prav tako ji pripada njihovo vodenje.

Zahtevo podpisali vsi poslanci SDS-a, razen Anže Logar

Takšen sklep je prejšnji petek potrdil tudi kolegij predsednice DZ-ja. Temu odločno nasprotujejo v SDS-u, kjer so na Klakočar Zupančič naslovili zahtevo za ponovno odločanje kolegija, saj da je kolegij z odločitvijo namerno kršil poslovnik DZ-ja. Pod zahtevo so se podpisali vsi poslanci SDS-a, razen Anžeta Logarja.

Odločitev kolegija je po njihovem mnenju namreč v nasprotju s poslovnikom DZ-ja, ki določa, da mora kolegij ob določitvi števila članov v vseh delovnih telesih, ki pripadajo posamezni poslanski skupini, upoštevati tudi velikost poslanske skupine. Prav tako mora po poslovniku po navedbah SDS-a kolegij predsednice ob določitvi mest v delovnem telesu upoštevati razmerje med poslanci koalicije in opozicije.

Po današnji potrditvi članov komisije bo ta vendarle lahko začela svoje delo.