Ministrstvo za infrastrukturo bo po predlogu proračuna za prihodnje leto razpolagalo z 1,27 milijarde evrov, leta 2023 pa bo imelo na voljo 1,29 milijarde evrov. Proračuna za prihodnji dve leti je članom odbora predstavil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok.

Med področji, kamor bo ministrstvo vlagalo v prihodnjih dveh letih, je poudaril nadaljevanje večjih železniških in cestnih infrastrukturnih projektov, po njegovih besedah pa bodo pomembna tudi vlaganja v področje trajnostne mobilnosti. Za to bo ministrstvo prihodnje leto namenilo 204 milijone evrov, leto pozneje pa 216 milijonov evrov.

Predloga proračunov za področje okolja in prostora je medtem predstavil resorni minister Andrej Vizjak. Med drugim je poudaril, da sta dokumenta rekordna. Tako bo denimo proračun prihodnje leto 140 milijonov evrov težji glede na sprejetega. S 378 milijonov evrov se prihodnje leto po njegovih besedah povečuje na 517 milijonov evrov, leto pozneje bo ministrstvo razpolagalo z nekaj manj kot 430,5 milijona evrov.

Vizjak je naštel več okoljskih projektov, med drugim je poudaril tudi dokapitalizacijo državnega stanovanjskega sklada za gradnjo oskrbovanih domov v Trbovljah. V stanovanja bodo preuredili tamkajšnjo upravno stavbo Rudnika.

"Predlagana proračuna imata rep in glavo in ju ljudje potrebujejo," je dejal Andrej Rajh (SAB), a ob tem opozoril, da so za zdravo drevo pomembne močne korenine. "Imamo rekordno visok javnofinančni primanjkljaj in rekorden javni dolg. Korenine države so zaradi njenega poslovanja bolne," je opozoril.

"Politika, ki v času krize več investira, je prava politika," je ocenil Dejan Židan (SD). A tudi on je opozoril, da se obdobje te politike končuje. Vsi vemo, da fiskalno pravilo ne bo v nedogled zamrznjeno, je navedel in dodal, da bo treba denar slej ko prej vrniti.

Mihael Prevc (NSi) je po drugi strani poudaril, da dokumenta krepko dvigujeta postavke, predvsem za naložbe. "To je tisto, kar Slovenija potrebuje, in to je razvoj," je poudaril.

Boris Doblekar (SDS) pa je na današnji seji ocenil, da so lokalne skupnosti "izjemno zadovoljne" s projekti, ki potekajo pod to vlado. Proračuna gresta po njegovi oceni v pravo smer.