Jutri začne delovati 14 novih avtomatskih podajalnikov cestninskih listkov. Foto: RTV Slo
Jutri začne delovati 14 novih avtomatskih podajalnikov cestninskih listkov. Foto: RTV Slo
Predvidene cestne zapore pred začetkom glavne turistične sezone. Foto: RTV Slo

Novi podajalniki listkov naj bi ponekod nadomestili njihovo ročno izdajanje, 14 avtomatskih podajalnikov pa je nameščenih na vstopnih stezah šestih prometno najbolj obremenjenih cestninskih postaj: Ljubljana zahod, Vrhnika, Postojna, Nanos, Dane in Videž.

S sistemom bo Dars na leto pri stroških pobiranja cestnine prihranil od 50 do 60 milijonov tolarjev. Družba za avtoceste bo sicer za obnovitvena dela na avtocestah v letošnjem letu namenila 5,8 milijarde tolarjev, kar je 2,5 milijardi več kakor lani.

Največ sredstev za boljšo prometno varnost
Največ sredstev bodo namenili za prenovitev tehničnih ukrepov za izboljšanje prometne varnost. Za obnavljanje vozišč bo Dars letos namenil 2,292 milijarde tolarjev, 1,344 milijarde tolarjev za obnavljanje objektov, 1,803 milijarde tolarjev za opremljanje avtocestnega omrežja in 355 milijonov tolarjev za naložbe v vozišča in objekte.

Zaradi obnovitvenih del, ki bodo v največji meri potekala konec maja in junija, pa so pri Darsu že napovedali zastoje, še zlasti ob prometnih konicah ob koncih tedna. V glavni turistični sezoni pa naj del na avtocestem območju ne bi bilo oziroma bodo prekinjena.

Dars je še sporočil, da bo predvidoma konec letošnjega leta začel graditi še zadnji odsek gorenjske avtoceste, 10 kilometrov dolgi odsek Vrba - Peračica. Dela naj bi bila končana najkasneje do konca leta 2008.