Predsednik SPS-ja Zoran Petrovič je izpostavil, da se masa za plače v policiji ne more zmanjšati, temveč se lahko zgolj poveča ob ustreznih materialnih prihrankih. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SPS-ja Zoran Petrovič je izpostavil, da se masa za plače v policiji ne more zmanjšati, temveč se lahko zgolj poveča ob ustreznih materialnih prihrankih. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Minister Virant je spomnil, da bo Hrvaška v nekaj letih vstopila v schengensko območje, s tem pa bo znatno število delovnih mest v policiji "postalo odveč". Z vstopom Hrvaške v schengen se bodo potrudili, da policisti zaradi tega ne bi izgubili službe, je dejal. Foto: Ergyn Žječi

Dogovor nagrajuje povečan obseg dela, a ne ruši enotnega plačnega sistema. Masa plač v policiji se v letih 2013 in 2014 ne bo zmanjševala.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je po podpisu spomnil na nedavno dosežen dogovor med vlado in večino sindikatov javnega sektorja o ukrepih za znižanje plačne mase. SPS ga sicer ni podpisal, a bodo ti ukrepi veljali za ves javni sektor, tudi za policiste. Virant je pojasnil, da je od leta 2008 policija število zaposlenih zmanjšala za okoli 800, zaradi česar je obremenjenost policistov večja. To je po ministrovih besedah treba upoštevati.

Masa plač naj se v policiji ne bi zmanjševala
Glavni del sporazuma se sicer nanaša na maso plač, ki se v policiji letos in prihodnje leto ne bo zmanjševala. Dogovor ne uvaja novih dodatkov in ne ruši enotnega plačnega sistema, zagotavlja pa dodatna sredstva za nagrajevanje povečanega obsega dela.

Po Virantovih besedah bodo ta sredstva razdeljena med enote po obremenjenosti na centralni, regionalni in lokalni ravni, med policiste pa tudi glede na obremenjenost in uspešnost.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je po podpisu poudaril, da so dosegli zelo pomemben dogovor. Predsednik SPS-ja Zoran Petrovič je dejal, da novi sporazum nadgrajuje prejšnjega, bistveno pa je, da se masa za plače v policiji ne more zmanjšati, temveč se lahko zgolj poveča ob ustreznih materialnih prihrankih.

V skladu s sporazumom bo vlada najpozneje v 15 dneh zagotovila dodatnih 600.000 evrov policijskemu proračunu, pri pripravi rebalansa državnega proračuna za letos pa zagotovila dodatna sredstva za okoli 1,7 milijona evrov za stroške dela, skoraj 160.000 evrov za izplačilo uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela in približno 318.000 evrov za materialne stroške.

PSS še stavka
Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki formalno še nadaljuje stavko, se je s predstavniki ministrstva in vrhom policije sešel danes, a dokončnega dogovora niso sklenili. Pogajanja se tako nadaljujejo prihodnji teden. V PSS-ju sicer pravijo, da je vsebina sporazuma med SPS-jem in vlado podobna zahtevam, ki jih imajo oni, a njihov sporazum bo moral prinesti tudi rešitev stavkovnih zahtev.

Virant je pojasnil, da velikega finančnega manevrskega prostora več ni. Danes so s podpisanim sporazumom dejansko zagotovili normalno delovanje policije, je dejal, zato pričakuje, da bodo tudi pogajanja s PSS-jem uspešno končali.