Do julija 2020 predviden konec del na dostopnih cestah za drugi tir. Foto: BoBo
Do julija 2020 predviden konec del na dostopnih cestah za drugi tir. Foto: BoBo

Dela potekajo po terminskem načrtu in bodo predvidoma končana do konca julija 2020, je povedal izvršni direktor gradbenega sektorja pri podjetju 2TDK Marko Žitnik. Skupno gre za skoraj 21 kilometrov cest.

Izvajalec trenutno sicer dela na 20 od skupno 23 predvidenih dostopnih cest, dela pa potekajo skladno z zahtevami in pričakovanji, je v izjavi medijem ob ogledu del pri Klancu pri Kozini navedel Žitnik, ki verjame, da bodo dela končana v predvidenem roku.

Vse ceste bodo asfaltirane, nekatere bodo omogočale dvosmerni promet, nekatere ožje pa bodo imele izogibališča. Po koncu del bodo ceste predane lokalnim skupnostim za potrebe lokalnega prometa, je še navedel Žitnik. Pri tem je pojasnil, da so na območju Tinjana odkrili še eno arheološko najdišče, da pa arheološka dela potekajo vzporedno z gradnjo dostopne ceste. Trenutno je sicer manjša zamuda, ki pa naj ne bi vplivala na končni rok za dokončanje del.

Prvi mož podjetja 2TDK Dušan Zorko je ob tej priložnosti poudaril, da podjetje "dela s polno paro naprej". Član uprave 2TDK Marko Brezigar pa je navedel, da so na torkovem sestanku v Bruslju s predstavniki Evropske komisije, evropskih Ten-t koridorjev in združenja dolgih predorov prejeli izrazito podporo projektu drugega tira, ki rešuje edino ozko grlo na mediteranskem in baltsko-jadranskem koridorju.

Glede dveh razpisov za glavna gradbena dela pri projektu sta Zorko in Brezigar pojasnila, da pričakujejo velik interes.

O odločitvi Državne revizijske komisije v povezavi z razpisom za prečkanjem Glinščice je Zorko poudaril, da jih dolžina postopka za zdaj ne ovira, a obenem izrazil upanje, da se zadeve ne bodo predolgo vlekle. Po njegovi oceni ima komisija zadostno dokumentacijo, na podlagi katere bi lahko podala končno poročilo. "Upam, da bo komisija odločila tako, da bo dobro za projekt," je še dodal.

Hitra gradnja dostopnih cest do gradbišč 2. tira