Erjavec in Jurša sta pred sejo izvršnega odbora zagotavljala, da je stranka DeSUS enotna. Foto: BoBo
Erjavec in Jurša sta pred sejo izvršnega odbora zagotavljala, da je stranka DeSUS enotna. Foto: BoBo

Gre za neko zgodovinsko odločitev, tudi za stranko DeSUS. Mi imamo samo dve opciji. Prva je desnosredinska vlada, druga pa predčasne volitve.

Karl Erjavec
Karl Erjavec in Janez Janša
Erjavec dobil mandat za pogajanja z Janšo. Foto: BoBo

Jasno je, da levica, čeprav jo je DeSUS ves čas podpiral, Janković je namreč predstavnik levega pola, v tem trenutku ne more sestaviti vlade.

Karl Erjavec
Karl Erjavec in Zoran Janković
Erjavec je imel tudi pogovor s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem. Ob tem je Erjavec opozoril, da ni krivda DeSUS-a, če Janković ne more sestaviti vlade. Foto: BoBo
DeSUS
V lokalnih odborih stranke nad manevri Erjavca za pogajanja niso navdušeni. Foto: MMC RTV SLO
Zasuk DeSUS-a v desno

Erjavec je dejal, da gre stranka v pogajanja kot državotvorna stranka, saj si predčasnih volitev po njegovem mnenju ne moremo privoščiti. "Določena je tudi pogajalska skupina, ki je enaka kot pri koalicijski pogodbi, ki smo jo parafirali glede koalicije Zorana Jankovića. Izhodišče je, da moramo v koalicijski pogodbi, ki jo ponujajo štiri stranke, doseči vse tisto, kar smo dosegli v pogodbi, ki jo je pripravil Janković," je poudaril in dodal, da naj bi pogajanja začeli že v petek.

V torek naj bi na seji izvršnega odbora pogajalska skupina poročala o rezultatih pogajanj, takoj po seji izvršnega odbora pa naj bi svet stranke odločal o vstopu v desnosredinsko koalicijo. Pozitivna Slovenija in SD, s katerima je DeSUS že parafiral osnutek koalicijske pogodbe, odločitve stranke ne komentirata. V DLGV-ju in SLS-u pa jo pozdravljata.
V NSi-ju odločitev označujejo kot modro za Slovenijo. "Ta odločitev pomeni velik korak naproti novi vladi s polnimi pooblastili, ki jo Slovenija ta trenutek nujno potrebuje. Verjamemo, da se bodo koalicijska pogajanja med vsemi petimi strankami odvijala pozitivno, v luči tega, kar je za Slovenijo v danih razmerah nujno in najboljše. Želimo si korektnih dogovorov, ki so predpogoj za normalizacijo razmer. Morebiten vstop DeSUS-a v desnosredinsko koalicijo pa pomeni konec 'patpozicije' v državnem zboru," poudarjajo.

Erjavec: Prav bi bilo, če bi predsednik predlagal Janšo
Prepričan je, da bi bilo prav, da bi predsednik države Danilo Türk po tem, ko relativnemu zmagovalcu volitev ni uspelo sestaviti koalicije, predlagal za mandatarja Janeza Janšo, ne glede na osebne zamere, ki jih ima do njega. "Glede na to, kar smo slišali v zvezi z relativnim zmagovalcem volitev, pa vidimo, da je večina politikov v Sloveniji v nekih kazenskih postopkih," je pojasnil, zakaj kazenski postopki zoper politike ne bi smeli biti razlog za nepodelitev mandata.

Dejal je, da o kadrovskih zahtevah še niso razpravljali, da pa pričakujejo, da bodo dobili vsaj to, kar jim je obljubil Zoran Janković, to so eno državotvorno ministrstvo, ministrstvo za delo ali ministrstvo za zdravje, in določeno število sekretarskih mest.

Če bodo na svetu stranke sprejeli sklep o vstopu v desnosredinsko koalicijo, bo tako Erjavec podpisal koalicijsko pogodbo, poslanci DeSUS-a pa bodo prispevali podpise za Janševo kandidaturo za mandatarja. O Marku Voljču, ki ga je kot kandidata za mandatarja strankam predlagal predsednik države, je dejal, da tudi on očitno ne uživa podpore strank, zato "ta možnost po njegovem mnenju ni več realna".

Erjavec pred sejo: Stranka je enotna
Erjavec pred sejo izvršnega odbora ni želel povedati, ali mu je Janković zagotovil, da ima 45. in 46. glas za podporo v DZ-ju. Poudaril je, da so vsi organi DeSUS-a enotni. "Mi imamo zdaj sejo izvršnega odbora. Predvidevam, da bomo sprejeli sklepe, ki bodo enotno podprti. Kakšni bodo, pa boste izvedeli po seji," je dejal Erjavec ter poudaril, da v stranki ni razlogov za nezadovoljstvo in da so vsi organi stranke enotni. "Dobivam veliko pisem podpore. Je pa res, kdaj pa kdaj je kakšen lokalni odbor nezadovoljen. Saj smo demokratična stranka," je dodal.

Kako se bo razpletla negotovost glede sestave nove vlade, je odvisno predvsem od DeSUS-a. Stališča strank do koalicije se, potem ko je Türk omenil možnost kandidature Marka Voljča, niso bistveno spremenila, lahko pa tehtnico nagne odločitev DeSUS-a.

Janković naj podpornikov ne bi razkrival
Erjavec je pričakoval, da jim bo predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković sporočil, ali mu je v drugem poskusu uspelo najti še kakšnega novega podpornika. Toda Janković je v sredo v pogovoru za Tretji program TV Slovenija zatrdil, da on imen še dveh podpornikov ne bo razkrival, lahko pa se predstavita sama.

Erjavec je v izjavah pred sejo dejal, da pričakuje, da se bo stranka odločila za pogajanja s SDS-om, SLS-om, z NSi-jem in Listo Virant. Podobnega mnenja je tudi namestnik vodje poslanske skupine Franc Jurša.

"Mislim, da bomo danes konstruktivni in da bo predsednik stranke dobil ta mandat," je dejal Jurša, ki se zaveda, da imajo nekateri ljudje na terenu do tega pomisleke, vendar pričakuje, da se bodo na seji uskladili in da bodo dosegli rezultat, ki bo v korist Slovenk in Slovencev.

Lokalni odbori nad Erjavčevimi manevri niso navdušeni
Del članstva stranke sodelovanju z Janšo temu ni naklonjen. Iz mariborskega odbora že sporočajo, da so začeli prejemati izstopne izjave. Predsednik odbora Valter Drozg je pred sestankom dejal, da se sam z Erjavcem ne strinja. Nekdanji predsednik mariborskega odbora DeSUS-a Stanislav Brglez pa celo meni, da bi Erjavec morda moral vezati zaupnico na današnje odločanje o vstopu v koalicijo. Vzdušje v stranki namreč po njegovih besedah ni dobro.
"Tudi na Dolenjskem in v Beli krajini nismo za to, da bi Erjavec dobil mandat za pogajanja z Janšo," zagotavlja Štefan Misja. Predvideva, da bo tudi izvršni odbor vztrajal pri sodelovanju z Jankovićem, saj Janša ni zmagal na volitvah. Ob tem je predsednik pomurskega pokrajinskega odbora DeSUS-a Franc Pižmoht opozoril, da lahko nekatere odločitve privedejo do razkola v stranki.

Gre za neko zgodovinsko odločitev, tudi za stranko DeSUS. Mi imamo samo dve opciji. Prva je desnosredinska vlada, druga pa predčasne volitve.

Karl Erjavec

Jasno je, da levica, čeprav jo je DeSUS ves čas podpiral, Janković je namreč predstavnik levega pola, v tem trenutku ne more sestaviti vlade.

Karl Erjavec
Zasuk DeSUS-a v desno