"V šestih dneh Marko Voljč, čeprav ga kot osebnost in strokovnjaka spoštujemo, ne more strankam predstaviti svojega programa in sestaviti široke koalicije," meni Virant in dodaja, da je zato takšen predlog nerealen. Foto: BoBo
Marko Voljč
Marko Voljč po mnenju desnosredinskih strank ni primeren kandidat. Foto: BoBo
Voljč brez podpore strank

V šestih dneh, kolikor je časa za mandatarski predlog v drugem krogu, ne Marko Voljč ne kdo drug, ne more povezati strank, da bi sestavile široko koalicijo in predstavile program, meni prvak Državljanske liste Gregorja Viranta.

Strinja se s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem, da je ideja o tretjem mandatarju padla prepozno. Če bi se namreč ideji, ki so jo podali Virant, Erjavec in Radovan Žerjav, sledilo konec decembra, bi bil lahko še čas za to. Zdaj se mu to zdi nerealno. Podobni odzivi so tudi v strankah SDS in NSi.
Iz SD-ja pa so sporočili, da bodo o mogočem predlogu za mandatarskega kandidata Marka Voljča in drugih koalicijskih zadevah najprej razpravljali na organih stranke.
Erjavec Voljča ne bo podprl
Je pa Erjavec včeraj v SMS-sporočilu novinarjem TV Slovenija zavrnil podporo predsednikovemu kandidatu Voljču in ta predlog označil kot neresen, čeprav je pred mesecem dni skupaj z Gregorjem Virantom in Radovanom Žerjavom prav on odpiral možnost tretjega človeka na čelu nove vlade. A so zdaj vsi trije menda to idejo že pokopali.
Voljč bi bil po mnenju Erjavca sicer sposoben dobro voditi vlado, vendar pa ta pobuda predsednika republike Danila Türka "nima realne podlage". Voljča namreč ni v domovini "in ga še deset dni ne bo", zato si ne predstavlja, kako bi lahko opravil vsa potrebna usklajevanja.

Danes je o tem govoril tudi s predsednikom DLGV-ja Virantom, ki pravi, da njegova stranka ne podpira Voljča za mandatarskega kandidata, prav tako pa ga ne podpira niti SLS. Ko so sami podali predlog o tretjem kandidatu so bili namreč "bolj predmet posmeha", pravi Erjavec.
"Poslanska skupina je enotna"
V njegovi stranki so se najprej o sodelovanju pogovarjali s Pozitivno Slovenijo, a nato Zorana Jankovića niso podprli za mandatarja. Zdaj se pogajajo za desnosredinsko koalicijo. Virant zatrjuje, da poslanska skupina želi, da prihodnjo soboto Slovenija dobi mandatarja in potem v nekaj dneh vlado. Lista Virant bo imela v torek popoldne tudi svet stranke, ob čemer Virant poudarja, da je poslanska skupina enotna.

Prihodnjo soboto mora Slovenija po njegovih ocenah dobiti mandatarja, "najverjetnejši scenarij" pa je, da bo to Janez Janša.

Novakova: Janši bo uspelo oblikovati vlado
Tudi v NSi-ju poudarjajo, da bi morali spoštovati izide volitev in mandatarstvo preveriti po vrsti. Glede na dozdajšnja dogovarjanja je predsednica stranke Ljudmila Novak prepričana, da bo Janši uspelo oblikovati koalicijo in da bi v teh kriznih razmerah on lahko učinkovito vodil vlado. Predlog za Voljča naj tako po besedah Novakove počaka.

Voljč brez podpore strank