Ministrica po mnenju DeSUS-a očitno ni pripravljena spoštovati dogovorov, ki so jih sprejeli glede odprtih vprašanj. Foto: BoBo
Ministrica po mnenju DeSUS-a očitno ni pripravljena spoštovati dogovorov, ki so jih sprejeli glede odprtih vprašanj. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak in Dejan Židan
Ministrica ima polno podporo stranke SD, da ne privoli v kravje kupčije, je poudaril njen predsednik Dejan Židan. Zato so ji tudi predlagali, da v času priprave na interpelacijo ne dovoli pogojevanj na področju kadrov ali na področju morebitnega zmanjševanja posameznih socialnih transferjev, je pojasnil. Foto: BoBo
Ministrica za delo nima podpore DeSUS

Ministrica po mnenju stranke DeSUS očitno ni pripravljena spoštovati dogovorov, ki so jih sprejeli glede odprtih vprašanj.

Poslanci DeSUS-a so se namreč pred obravnavo interpelacije, ki so jo zoper Kopač Mrakovo vložili v SDS-u zaradi primera odvzema dveh dečkov, sešli z ministrico. Želeli so pojasnila, kako je z uresničevanjem odprtih vprašanj oziroma dogovorov, ki so jih imeli, da bi jo podprli.

Ugotovili so, da ministrica ne ponuja nobenih rešitev glede financiranja projekta Starejši za starejše. To je, kot je dejal Erjavec, zelo pomemben projekt, ki nadomešča institut dolgotrajne nege na domu, zato jih preseneča, ko ministrica pravi, da ni mogoče v prihodnje zagotoviti potrebnih sredstev.

Podobno je tudi glede izvajanja različnih politik na centrih za socialno delo in domovih za starejše, je dejal Erjavec.

Podpredsednik ZDUS-a začuden nad Erjavcem
Nasprotnega mnenja pa je podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ki je zanikal Erjavčeve navedbe, da ministrica ne ponuja rešitev za financiranje projekta Starejši za starejše, saj je zagotovila, da bo sredstva poiskala. Sušnik je presenečen tudi, da je projekt postal del interpelacije.

Erjavec pod vprašaj postavil tudi Cerarjevo podporo
Tudi premier in predsednik stranke SMC Miro Cerar bo po Erjavčevih besedah znova preučil, kako je s temi zagotovili in dogovori, ki sta jih imela z ministrico. "Cerar je bil neprijetno presenečen glede poteka pogovorov in ministrice, saj je štel, da smo ta odprta vprašanja razrešili, zato tudi on ni več v celoti prepričan, ali ministrica namerava uresničiti vsa zagotovila," je povedal Erjavec.

Cerar je sicer prav danes v odgovorih na poslanska vprašanja ponovno izrazil podporo Kopač Mrakovi. Presodil je, da je v primeru odvzema otrok ravnala z vso skrbnostjo in da njena objektivna odgovornost ne dosega ravni, ki bi zahtevala zamenjavo.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da bo premier Cerar svojo odločitev o podpori ministrici glede na nove okoliščine, s katerimi ga je danes seznanil predsednik DeSUS-a Erjavec, sporočil v torek.

SD verjame v ministrico
Državni zbor bo v sredo odločal o interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki jo je po primeru odvzema dveh otrok starim staršem vložil SDS.

V SD-ju jo podpirajo, v SMC-ju in DeSUS-u pa so ji večinsko podporo obljubili na podlagi zavez o ukrepih.

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa kljub Erjavčevemu sporočilu o odtegnjeni podpori verjame, da bo Kopač Mrakova ostala ministrica, saj poslanci glasujejo po svoji vesti. Prepričan je namreč, da večino predstavljajo poslanke in poslanci, ki "razumejo, da je treba ljudem, ki jim je težko, pomagati".

Ob tem je tudi poudaril, da ima ministrica polno podporo stranke, da ne privoli "v kravje kupčije". Zato so ji tudi predlagali, da v času priprave na interpelacijo ne dovoli pogojevanj na področju kadrov ali na področju morebitnega zmanjševanja posameznih socialnih transferjev.

Kopač Mrakova bo po besedah Židana z dokumenti dokazala, da "je rušenje ministrice" na primeru odvzema dečkov starim staršem izraba družinske tragedije proti izvajanju socialne politike. To socialno politiko vodijo, da bi zmanjšali socialne razlike v družbi, da bi pomagali tistim, ki jim je najtežje, je v izjavi poudaril prvak SD-ja.

Po prepričanju Židana ima ministrica argumente, s katerimi bo lahko dokazala svoja prizadevanja za zmanjšanje socialnih razlik.

Ministrica za delo nima podpore DeSUS