Predsednik DeSUS-a kandidatke za ministrico še ni želel predstaviti, saj je premier še ni potrdil. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik DeSUS-a kandidatke za ministrico še ni želel predstaviti, saj je premier še ni potrdil. Foto: MMC RTV SLO
Duša Trobec Bučan
DeSUS bo, kot kaže, za Gjerkeševo naslednico predlagal Dušo Trobec Bučan. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš in Borut Pahor
Premier Borut Pahor je že napovedal, da se bo o morebitnem kandidatu v prihodnjih dneh pogovoril s prvaki koalicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO

Novoletna zabava s sodelavci je bila prijetna. Po celem dnevu brez hrane in nekaj kozarcih je bilo alkohola očitno preveč. Dogodek obžalujem.

Henrik Gjerkeš ob odstopu.
Po Gjerkešu Trobec Bučanova?

Erjavec je povedal, da je mogoče, da se pri potrjevanju Trobec Bučanove v koaliciji pojavijo "kakšne težave", saj bi bilo "za koalicijo nenavadno, če jih ne bi bilo". Vendar pa je bil premier Borut Pahor z delom ministra Gjerkeša zadovoljen, zato Erjavec meni, da bo koalicija njihovo kandidatko nazadnje le podprla. Dodal je, da je Trobec Bučanova najboljša izbira ta hip, saj je kot članica ekipe Gjerkeševega ministrstva že vpeta v delo tega resorja.

Duša Trobec Bučan je državna sekretarka na ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Preden je prišla v SVLR, je bila zaposlena na ministrstvu za pravosodje. Je članica DeSUS-a. Stara je 52 let in po izobrazbi pravnica.

Erjavec je še dejal, da ne ve, kdaj se bo premier Borut Pahor srečal s kandidatko. Zaradi osebnih razlogov je s položaja podpredsednice stranke odstopila Marija Gjerkeš Dugonik, mati nekdanjega ministra Henrika Gjerkeša. Tudi na vprašanje, ali meni, da bo predlog podprl tudi Pahor, dejal, da bi to morali vprašati njega. "Glede na prakso v zadnjem času pa vidimo tudi na primer pri ministrstvu za gospodarstvo, da je državni sekretar tista oseba, ki je najbolj vpeta v delo in je s tem onemogočeno, da bi prišlo do kakšnih motenj pri delovanju teh služb. Treba se je tudi zavedati, da smo v drugi polovici mandata in da je verjetno logično, da funkcije prevzemajo ljudje, ki poznajo področje."

Trobec Bučanova verjetno lahko pričakuje tudi podporo koalicije. Miran Potrč, SD, in Tone Anderlič, LDS, sta že napovedala, da bodo najverjetneje podprli kandidata, ki ga bo predlagal premier Borut Pahor, v Zaresu pa o tem še niso govorili.
V opoziciji morebitne kandidatke še ne ocenjujejo in se bodo o njej izrekli, ko bo zaslišana pred poslanci.

Erjavec od koalicijske konvencije, na kateri naj bi govorili o rekonstrukciji vlade, veliko pričakuje
Glede pomislekov, da DeSUS-u, ki ni podprl ključne vladne reforme, to je pokojninske reforme, ta resor ne pripada več, je Erjavec dejal, da ne ve, od kod takšni pomisleki, saj so DeSUS-ovi poslanci podprli v glavnem vse vladne predloge, razen pri družinskem zakoniku so glasovali po preprosti presoji, za pokojninsko reformo pa so povedali, da se z njo ne strnjajo. Na vprašanje, ali bi bil zdaj čas za rekonstrukcijo vlade, je Erjavec odgovoril, da je bila ravno zato dana pobuda o konvenciji, na kateri bi razpravljali o tem, kaj je tisto, kar bi morala ta vlada še postoriti do konca mandata. Sam meni, da bo brez rekonstrukcije težko nadaljevati uspešno delo vlade, saj vlada očitno potrebuje nekaj osvežitev in morda bo tudi DeSUS-ova "kandidatka uspešna osvežitev. A to ni moja stvar, da ocenjujem, kateri resorji potrebujejo osvežitev." Glede napovedanega združevanja ministrstev pa je Erjavec dejal, da upa, da ne bo prišlo le do združevanja ministrstva za evropske zadeve in regionalni razvoj ter Službe vlade za lokalno samoupravo. Dodal je, da od konvencije veliko pričakuje.

Dober minister toda ...
Ime DeSUS-ove kandidatke je sicer znano že od torkovega odstopša Henrika Gjerkeša. Pravnica Duša Trobec Bučan je sekretarka v službi vlade za regionalni razvoj. Po besedah Karla Erjavca naj bi se z izborom kandidatke strinjal tudi premier Borut Pahor.

Premier Borut Pahor razume razloge za Gjerkešev odstop, so v sporočilu za javnost v torek zapisali v njegovem kabinetu in dodali, da premier meni, da je Gjerkeš kot minister svoje delo opravljal zelo učinkovito, posebej na področju črpanja evropskih sredstev. To na njegovem, zdaj že nekdanjem ministrstvu namreč poteka skladno z načrti, saj jim je uspelo izkoristiti 700 milijonov od predvidene milijarde evrov evropskih sredstev. To je 100 milijonov več kot lani in največ od vseh dozdajšnjih črpanj evropskih sredstev, kar je po Pahorjevem mnenju v največji meri Gjerkeševa zasluga.

Minister prenočil pri policistih
Minister Henrik Gjerkeš je odstopil v torek pozno popoldne, potem ko se je razvedelo, da so ga vinjenega za volanom službenega avtomobila ujeli policisti. Nameril so mu 0,64 miligrama alkohola na liter krvi. Gjerkeš je prenočil na policijski postaji, saj so zanj odredili pridržanje.

Dogodek je obžaloval in dejal, da je njegovo dejanje neprimerno za ministra, ki funkcijo opravlja 24 ur na dan. "Zanj po mojem mnenju veljajo neki višji standardi, zato sem se odločil, da podam svoj odstop," je pojasnil Gjerkeš. Ministrski plači se med iskanjem nove zaposlitve ne namerava odpovedati, upa pa, da se bo lahko vrnil v strokovne vode.

Gjerkešev odstop so kot pravilno odločitev označili tako v koaliciji kot opoziciji, odzval pa se je tudi predsednik države Danilo Türk.

Šesti minister, ki zapušča Pahorjevo vlado
Henrik Gjerkeš je že šesti minister, ki zapušča Pahorjevo vlado. Šest ministrov je zapustilo tudi vlado Janeza Janše, a v celotnem štiriletnem obdobju vladanja, medtem ko ima Pahorjeva vlada pred sabo še dve leti mandata.

Novoletna zabava s sodelavci je bila prijetna. Po celem dnevu brez hrane in nekaj kozarcih je bilo alkohola očitno preveč. Dogodek obžalujem.

Henrik Gjerkeš ob odstopu.
Po Gjerkešu Trobec Bučanova?