Domobranci so se borili proti komunizmu in želeli ohraniti slovenstvo, nekateri med njimi pa so tudi podpirali fašiste, je dejal Mussomeli. Foto: BoBo
Domobranci so se borili proti komunizmu in želeli ohraniti slovenstvo, nekateri med njimi pa so tudi podpirali fašiste, je dejal Mussomeli. Foto: BoBo

Ameriškemu veleposlaniku je grobišča razkazal predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman. Kar se je zgodilo v Kočevskem rogu, je Mussomeli označil za "zelo grd zgodovinski dogodek", sam kraj pa bi po njegovih besedah lahko pripomogel k procesu sprave v Sloveniji.

Poudaril je pomen sprave in dejal, da so imele tudi ZDA po državljanski vojni z njo težave. Za Slovenijo pa je po njegovem mnenju sprava posebna težava iz dveh razlogov. Eden je majhnost Slovenije, kjer skorajda vsak vsakogar osebno pozna, drugi pa, da v zadnjih sedmih desetletjih prejšnje države o tem ni bilo dovoljeno govoriti. Obe strani zdaj čutita, da je bila druga stran nepravična, je dejal veleposlanik.

"Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja in spoznati, da v vsaki bitki, vojni, sporu, tudi med dvema človekoma, obe strani nosita del krivde in počneta stvari, ki so napačne, nič ni črno-belo," je dejal Mussomeli.

Mussomeli: Partizane je treba častiti, vendar ...
Kot je dejal, sam vedno pravi, da je treba častiti partizane, saj so se borili proti fašizmu in svet obvarovali pred nacisti, a hkrati lahko junaški ljudje storijo zelo slabe stvari. Za domobrance je Mussomeli dejal, da so se borili proti komunizmu in so želeli ohraniti slovenstvo, kar naj bi bila dobra stran. Ob tem pa je dodal, da je slaba stran ta, da so nekateri med njimi podpirali fašiste.

V Kočevskem rogu v vsaj petih breznih in jamah ležijo žrtve povojnih pobojev. Osrednje simbolno grobišče je Pod Krenom. Gre sicer za prvi urejeni kompleks prikritih grobišč, s spomeniki, ograjami in smerokazi.

Leta 1942 je bil v Kočevskem rogu nekaj časa sedež centralnega komiteja slovenske komunistične partije, izvršnega odbora Osvobodilne fronte in glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet ter tiskarne in tehnike. Zgrajena je bila vrsta skrivnih bolnišnic in naselje Baza 20. Ta je danes, skupaj z dvema bolnišnicama, spomenik in turistična zanimivost.