Sestanek je bil v 1. nadstropju stavbe brez dvigala ali alternativnega vhoda za gibalno ovirane osebe. Foto: Pixabay
Sestanek je bil v 1. nadstropju stavbe brez dvigala ali alternativnega vhoda za gibalno ovirane osebe. Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), so bili na sredino sejo medresorske komisije za človekove pravice, ki deluje pod okriljem ministrstva za zunanje in evropske zadeve, povabljeni tudi predstavniki nevladnih organizacij. Ena od temeljnih nalog medresorske komisije je namreč spremljanje izvajanja sprejetih obveznosti s področja človekovih pravic, na seji pa naj bi izmenjali mnenja s predstavniki organizacij civilne družbe.

Vendar pa se seje niso mogli udeležiti vsi vabljeni, saj je potekala v prostoru na Gregorčičevi ulici 27, v 1. nadstropju stavbe brez dvigala ali alternativnega vhoda za gibalno ovirane osebe. Predstavnik Inštituta Ekvilib, ki je gibalno oviran, se tako seje kljub vabilu ni mogel udeležiti zaradi arhitekturnih ovir. "Glede na to, da v času dogodka ni bila najdena niti ena ustrezna rešitev, očitno ministrstvo tudi sicer ne omogoča dostopa gibalno oviranim osebam," so navedli.

Na PIC-u menijo, da je dogodek žal ogledalo resničnega stanja v praksi in dokaz, da so ljudje z invalidnostmi pri dostopnosti še vedno sistematično diskriminirani. "Glede na to, da je medresorska komisija ustanovljena ravno z namenom spremljanja izvajanja obveznosti s področja človekovih pravic, med katere sodi tudi dostopnost javnih prostorov za gibalno in senzorno ovirane osebe, bi vsekakor pričakovali večjo skrbnost pri organizaciji tovrstnega dogodka," so zapisali.

Pravni center: To je kršitev pravic invalidov

Na pravnem centru so prepričani, da navedeno ravnanje pomeni tako kršitev mednarodne konvencije o pravicah invalidov kot tudi nacionalne zakonodaje.

Pozivajo institucije, da preverijo in preučijo, kako dostopni so prostori, v katerih delajo in organizirajo dogodke ter da posebno skrbnost namenijo ureditvi dostopa gibalno in senzorno oviranim osebam.

"Nedopustno je namreč, da je zaradi nedostopnosti stavb oziroma prostorov onemogočeno sodelovanje osebam z invalidnostmi ter da v primeru situacij, kot je opisana zgoraj, organizatorji dogodka ne poiščejo ustreznih rešitev," so še zapisali.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se je v odzivu na incident zavzel za bolj zavzeto in sistemsko odpravljanje nedostopnosti javnega prostora za ljudmi z invalidnostmi in pojasnil, da primer že obravnava.

"Zagovornik načela enakosti z aktivnostmi v zadnjem letu in pol spodbuja zavedanje, da moramo kot družba izpolniti zaveze zakona o izenačevanju možnosti invalidov. V nasprotju z določili zakona in mednarodno konvencijo o pravicah ljudi z invalidnostmi je v Sloveniji za gibalno ovirane še vedno nedostopna kar četrtina vseh javnih prostorov," so še zapisali v odzivu.

Lobnik je pri tem poudaril, da so ovire v javnem prostoru tisto, kar moramo kot družba odpraviti zato, da bi lahko vsi, ki se težje gibljejo, prihajali v vse prostore, dostopne večini.