Plačna nesorazmerja bodom odpravljena do leta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Plačna nesorazmerja bodom odpravljena do leta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Podpis pogodbe v javnem sektorju
Avtoprevozniki ne bodo stavkali

Stavka v javnem sektorju je tako tudi uradno odpovedana. Pogajalci so se v sredo zvečer dogovorili, da bodo zaposleni v javnem sektorju v nov plačni sistem stopili 1. maja letos, plačna nesorazmerja pa bodo odpravljena do konca leta 2010. Vodja pogajalske skupine javnega sektorja Doro Hvalica je še povedal, da bodo zaposleni dobili izravnavo s predvideno in dejansko inflacijo v višini 3,4 % k plači od 1. januarja 2008.

Preberite si klepeta z ministrom Gregorjem Virantom in vodjo pogajalcev sindikatov Dorom Hvalico.

Virant: Pogajalci smo se srečali na sredini poti


"Dobili smo tudi takšno dinamiko izravnave krivičnih plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, ki bo dovolj hitra, dovolj učinkovita, predvsem pa zavarovana, da je ni mogoče več bistveno spreminjati," je pojasnil Hvalica.

Minister za javno upravo Gregor Virant pa je povedal, da po tem dogovoru rast plač v javnem sektorju v letošnjem in prihodnjih letih ne bo znatno odstopala od rasti produktivnost. "Sindikati so s tem popuščanjem pripomogli, da plače v javnem sektorju ne bodo nastopale kot dejavnik inflacije," je dodal.

Dogovor morajo zdaj potrditi še vlada in organi sindikatov.




Avtoprevozniki odpovedali protest
Sekcija avtoprevoznikov pri OZS-ju je z ministrstvom za promet podpisala dogovor o reševanju težav. Protesta v petek tako ne bo. Avtoprevozniki od ministrstva za finance zahtevajo, da uvede davčno olajšavo za naložbe malih podjetij, da ministrstvo pravi, da bi bil takšen podzakonski akt neustaven. Vendar prevoznike pri njihovi zahtevi podpira tudi ministrstvo za promet, zato bodo zdaj verjetno skupaj reševali to vprašanje

Prometno ministrstvo in prevozniki so sicer že dosegli dogovor tudi o o subvencioniranju nakupa sodobnih ekoloških tovornjakov in čimprejšnjem elektronskem cestninjenju, kar sta bili zahtevi prevoznikov. Ministrstvo se je tudi zavezalo, da bo vlada z rebalansom proračuna za leto 2008 zagotovila nadomestila za vsa kupljena ekološka tovorna vozila z motorji najvišjega ekološkega standarda v višini 4 milijone evrov.

Grožnja s stavko v gospodarstvu še ostaja
Slabše kaže pogajanjem o višjih plačah v gospodarstvu. Kako se bodo pogajalci v zasebnem sektorju dogovorili, pa bo znano v petek. S stavko grozita tudi sindikata luških dejavnosti in pristaniških delavcev Luke Koper. Razplet naj bi bil znan danes, ko naj bi uprava odgovorila na zahteve sindikatov.

Podpis pogodbe v javnem sektorju
Avtoprevozniki ne bodo stavkali