Predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj meni, da je dogovor premik naprej. Pomisleke ima le o tem, da dvig osnovnih plač ne bi bil sistemski, ampak le kot izredno sredstvo v času
visoke inflacije, počakati pa bo treba tudi, za koliko bodo delodajalci pripravljeni dvigniti plače. Predlog sindikatov je, da bi se vse osnovne plače zvišale za razliko med inflacijo v letu 2007 in 2,5-odstotnim dvigom, ki se je uskladil avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj meni, da je dogovor premik naprej. Pomisleke ima le o tem, da dvig osnovnih plač ne bi bil sistemski, ampak le kot izredno sredstvo v času visoke inflacije, počakati pa bo treba tudi, za koliko bodo delodajalci pripravljeni dvigniti plače. Predlog sindikatov je, da bi se vse osnovne plače zvišale za razliko med inflacijo v letu 2007 in 2,5-odstotnim dvigom, ki se je uskladil avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Delodajalci o stavki

V okviru dogovarjanja o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač so sindikati predlog označili kot napredek, o konkretnih številkah pa bodo govorili na ponedeljkovih pogajanjih.

Sveženj predlogov obsega uskladitve plač in povračil stroškov v zvezi z delom ter regresa za letni dopust za obdobje 2008-2009 ter zahteve sindikatov, da se morajo zaradi visoke inflacije v letu 2007 zvišati osnovne plače. O višini dviga ob tem ni bilo govora.

Izjemoma dvig vseh osnovnih plač?
Glede na predlog bi se februarja pri izplačilih za januar izjemoma dvignile vse osnovne plače. Podjetjem, ki so plače zaposlenim po kolektivni pogodbi že povečala za več, kot bo dosežen dogovor, osnovnih plač ne bo treba več povečati. Podjetja, ki so povečala plače vsem zaposlenim, vendar za manj, kot bo dogovorjen odstotek, bodo morala povečati osnovne plače za razliko do dogovorjenega odstotka. Za podjetja, ki poslujejo z izgubo oziroma bi zanje takšen dvig ogrozil delovna mesta, predlog predvideva možnost drugačnega dogovora med delodajalcem in sindikatom v podjetju za obdobje devetih mesecev, so sporočili iz združenja delodajalcev.

Varovalka za primer višje inflacije
Predlog po navedbah združenja ne pomeni spremembe sistema plač, tako da bi po delodajalskem predlogu za leti 2008 in 2009 veljal ustaljeni sistem plač, uskladitev izhodiščnih oziroma najnižjih osnovnih plač enkrat na leto, predvidoma v avgustu, z možnostjo varovalke v primeru višje inflacije v letu 2008, ki bi se realizirala v februarju 2009.

Semolič: Napoved splošne stavke ostaja
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič in predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj sta predlog označila kot napredek v dogovarjanju in podlaga za pogajanja. Semolič je dejal, da je pomembno, kaj se bodo dogovorili do 25. januarja, zato napoved splošne stavke v zasebnem sektorju, ki so jo sindikati ZSSS-ja napovedali za 6. februar, ostaja.

R. B.

Delodajalci o stavki