Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prejšnji teden so bili policisti obveščeni o sumu groženj v eni izmed izobraževalnih ustanov v Ljubljani. Policija je v sodelovanju s šolo in starši izvedla prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja. Po poročanju medijev naj bi mladoletni dijak sošolcem povedal, da je pripravil načrt za streljanje na šoli. Dijaku so do zaključka postopka začasno prepovedali prisotnost pri pouku, so za medije potrdili na šoli. Policija nadaljuje zbiranje obvestil zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

"Takšni dogodki predstavljajo resen izziv za varnost dijakov, učiteljev in vseh zaposlenih v šolstvu," so pri varuhu in dijaški organizaciji zapisali v javnem odzivu na omenjeni dogodek. V njem so pozvali dijake, da se zavedajo odgovornosti pri izražanju svojih stališč ter resnosti groženj in njihovih posledic. "Pomembno je, da vsak naredi samorefleksijo in premisli svoja dejanja. Zavedanje o odgovornosti in posledicah lastnih dejanj je ključno za uspešno moderno družbo," so navedli.

V dijaški organizaciji že vrsto let opozarjajo na izrazit porast nasilja med mladimi, ki je med drugim posledica širjenja vpliva družbenih omrežij, napačnega pristopa v družinskem in šolskem okolju ter tudi spodbujanja nespoštljive komunikacije na političnem parketu. Pojasnili so, da si bodo prizadevali za spodbujanje ozaveščenosti, dialoga in preventivnih ukrepov za zagotavljanje varnosti v šolah po vsej Sloveniji.

Poudarili so pomen sodelovanja med šolami, starši, dijaki in policijo pri preprečevanju in obvladovanju podobnih situacij. "Informacije o morebitnih grožnjah je treba deliti transparentno in odgovorno, obenem pa ohranjati ravnovesje med varnostjo in zaščito zasebnosti vseh vpletenih. Hkrati spodbujamo vse, ki imajo informacije o morebitnih grožnjah ali nasilju, da to takoj prijavijo pristojnim organom," so zapisali.

V odzivu so se med drugim zahvalili vsem, ki so odgovorno ukrepali ob prejemu informacij o grožnji, še posebej šoli in policiji, ki sta nemudoma poskrbeli za zagotovitev varnosti.