Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Država je tistim, ki so se vračali domov iz tujine, odredila karanteno in jih poslala v hotele. Vendar ne v hotele, katerih delna lastnica je, temveč k zasebnikom. Dober posel, vreden skoraj četrt milijona evrov, je tako uspel podjetju Korle, lastniku postojnskega hotela Erasmus, in sklenjena pogodba z državo je veljala tudi takrat, ko se karantenske odločbe niso več izdajale.

Na začetku marca lani, ko smo imeli v državi manj kot sto okužb, in le dva dni po tem, ko se je komaj začelo javno govoriti o morebitnih centrih za karanteno, je postojnsko podjetje Korle ponudilo svoj hotel in kmalu zatem dobilo prvi posel. Hotel Erasmus je v celoti postal karantenski hotel. Lastnika hotela sta poslovneža Janez in Jernej Skubic iz Ivančne Gorice, po informacijah TV Slovenija tesno blizu vladajoči koaliciji. Edina naj bi bila sposobna hitro ponuditi oskrbo Slovencem, ki so se 28. marca vrnili iz tujine, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo, pa tudi, da v tem obdobju skoraj ni bilo odziva drugih hotelov.

Nenavadno, če smo 1. aprila lani v medijih lahko brali, da so zaprti in prazni hoteli po vsej Sloveniji ponujali svoje sobe, nekateri celo v brezplačen najem. Eden od takih je lastnik hotela Center v Postojni in za njegovo pripravljenost pomagati so vedeli tudi v državnem vrhu civilne zaščite. "Imel sem idejo, da bi mi plačali samo za tekoče stroške, zagotovo brez najemnine, to govorim o marcu 2020. Nikoli nisem dobil odgovora," je povedal Mile Savič, lastnik postojnskega hotela Center.

Sorodna novica Slovenci iz Madrida v Postojni, vrnitve si želi še več sto državljanov

Ministrstvo za obrambo je podjetju Korle izdalo naročilnico v vrednosti 59.000 evrov, za čas od 28. marca do konca lanskega aprila, nato pa se je sodelovanje končalo.

"Gospod Skubic je pač v nekem trenutku, konec aprila, ko je šla zadeva h koncu, sporočil, da ne bo več sodeloval," se spominja Sandi Curk, poveljnik civilne zaščite za Notranjsko.

"Potem je to kar nekako zamrlo, kar zadeva naše povratnike iz tujine. Ni bilo več potreb ali so se spremenile okoliščine, spreminjala so se tudi navodila NIJZ-ja," pa je dejal postojnski župan Igor Marentič.

Čeprav so potrebe po namestitvah za karanteno usihale, pa je konec lanskega poletja, ko smo že dobro spoznali virus in z njim povezano vedenje, podjetje Korle že imelo novo pogodbo. Tokrat z ministrstvom za zdravje. Edino naj bi se odzvalo na javni poziv, ki pa ga več drugih hotelirjev, s katerimi smo se pogovarjali, ni zaznalo. "Preprosto nismo vedeli. V Postojni so štirje hoteli in res ne bi bilo težko vsakega posebej poklicati," razloge za neudeležbo na javnem pozivu navaja Savič.

Za 57 "karantencev" 160.000 evrov

Pogodba za hotel Erasmus je določala mesečni pavšal 10.000 evrov – do letošnjega 15. marca –, a že konec januarja so podpisali prvi aneks, s katerim so pogodbeno razmerje podaljšali do letošnjega decembra, poleti pa še drugi aneks, s katerim so znižali število sob in mesečno najemnino. V slabem letu je tako država za nastanitev 57 oseb podjetju Korle nakazala 160.000 evrov, večinoma so bile na mesec nastanjene ena, dve ali tri osebe, plačila pa so bila izvedena tudi po tem, ko epidemiologi sploh niso več izdajali karantenskih odločb in ko je celoten hotel najelo turško podjetje za svoje delavce.

Janez Skubic podrobnosti posla ne želi pojasnjevati. Pravi le, da je hotel ponudil kot zaveden državljan. Zanika, da bi posel dobili prek političnih zvez. Jernej Skubic je sicer v preteklosti kandidiral za župana Ivančne Gorice s podporo NSi-ja. Telefon je odložil, češ da ne bo ničesar komentiral. Pogodbo sta Skubičeva septembra prekinila, ministrstvo pa je nadomestni hotel, tudi tokrat v zasebni lasti, izbralo na Gorenjskem.

Služenje z odrejenimi karantenami