Dom svete Agate v Lenartu. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Dom svete Agate v Lenartu. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

TV Slovenija razkriva pri kom, kako in za kakšen denar je ministrstvo za zdravje najelo namestitvene kapacitete za ljudi, ki ob sumu na okužbo ali ob potrjeni okužbi s koronavirusom karantene oziroma izolacije niso mogli preživljati na domačem naslovu. Lani poleti je ministrstvo za zdravje najelo prostore v Domu svete Agate v Lenartu. Za to, da je tam do danes bivalo vsega 25 ljudi, je ministrstvo do zdaj plačalo že okoli 180.000 evrov, ko bodo poravnane vse najemnine in stroški, pa bo račun znesel že blizu tristo tisoč evrov.

Sorodna novica V nekdanjem hotelu Črni les po novem karantenske nastanitve

Dom svete Agate v Lenartu v Slovenskih goricah bi moral lani spomladi sprejeti prve stanovalce, a je zaradi prvega vala epidemije ostal zaprt. Ker so se stroški kopičili – Nadškofijska Karitas Maribor, ki ima v Lenartu koncesijo za domsko varstvo starejših, namreč ni lastnica, pač pa najemnica objekta –, ga je vodstvo ponudilo za regijsko zunanjo rdečo cono. "Ta objekt je bil ponujen vsem domovom, da bi lahko bil eden izmed regijskih. Že ko smo bili v UKC-ju spomladi, je bilo izpostavljeno, da bi lahko bil, ker je tudi opremljen in pripravljen na sprejem stanovalcev," je povedal direktor matičnega doma Svetega Lenarta Zlatko Gričnik.

Strokovna skupina in oba ministra, za delo in zdravje, sta preselitvam okuženih stanovalcev iz domov vse poletje nasprotovala. Namesto tega je ministrstvo za zdravje iskalo kapacitete za osebe, ki izolacije in karantene niso mogle preživljati na svojem. In so, kot so zapisali – pred kamero namreč niso želeli – na predlog ministrstva za delo izbrali Dom svete Agate.

Pogodba o najemu se je sprva nanašala na 19 sob za dobrih 19.000 evrov pavšalne mesečne najemnine. Z aneksom so najeli še več sob, najemnino pa dvignili na dobrih 39 tisočakov. Zakaj skoraj dvakrat višja najemnina od sprva ponujene? "Eno je najem prostorov, potem so pa še čiščenje, varstvo, 24-urni nadzor, pranje, vse to je bilo v kompletu ponujeno," je povedal Gričnik.

Tedaj je bil zdravstveni minister DeSUS-ov Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Tedaj je bil zdravstveni minister DeSUS-ov Tomaž Gantar. Foto: BoBo

Za primerjavo, država je avgusta v hotelu Epic v Postojni ravno tako najela 39 sob za potrebe karantene, a kot kažejo podatki v ERAR-ju, za nekajkrat nižjo najemnino.

Zaporedje dogodkov razkriva, da se je vodstvo doma v Lenartu z ministrstvom za zdravje o najemu prostorov dogovarjalo že junija, medtem ko je minister odredbo, ki predstavlja temelj za sklenitev pogodbe o najemu, v uradnem listu objavilo šele 6. julija. 24. julija je ministrstvo lastnike in najemnike primernih namestitev po državi pozvalo k oddaji ponudb, še preden je 8-dnevni rok za to potekel, pa je 27. julija minister Tomaž Gantar z direktorjem doma v Lenartu že podpisal pogodbo.

So imeli v Lenartu iz nekega razloga protekcijo? "Jaz, ko smo to sklepali, nisem imel niti časa, da bi se ukvarjal, ali sem protekcioniran. Meni je bilo v interesu, da se objekt nameni ljudem, ki potrebujejo pomoč, nobeden ni zaslužil tukaj nič." Tako Zlatko Gričnik, a pod črto – ko bodo vsi računi in najemnine plačani, bo država za bivanje 20 ljudi v izolaciji in 5 v karanteni domu v Lenartu plačala več kot 300.000 evrov. Preračunano okoli 1200 evrov na oskrbni dan.