Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih ministrstva za zdravje so v četrtek iz bolnišnic odpustili devet ljudi. Skupno število umrlih zaradi covida-19 v Sloveniji ostaja 61, prvič po dveh tednih se je tako znova zgodilo, da je dan minil brez umrlih zaradi novega koronavirusa.

Do zdaj so torej v državi opravili 37.824 testov na novi koronavirus, skupno je potrjenih 1269 okužb z virusom.

Iz mariborskega kliničnega centra so medtem sporočili, da se je skupno število pri njih hospitaliziranih bolnikov v zadnjem dnevu dvignilo za enega, na 30, število bolnikov na intenzivni negi pa zmanjšalo s 13 na 12.

V UKC-ju Ljubljana je hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 11 v enoti intenzivne terapije (devet je intubiranih in mehansko ventiliranih). Na oddelkih je 31 bolnikov, od tega osem na ortopedski kliniki.

Ljutomer: Še 9 na novo okuženih, 5 na novo ozdravelih

V ljutomerskem domu starejših je bilo včeraj na novo potrjenih še devet okužb med stanovalci, obenem pa so potrdili pet novih ozdravelih, so sporočili iz doma in dodali, da je bil kontrolni bris pri dveh stanovalcih, preseljenih v Bioterme, pozitiven, oba sta zdaj v DSO-ju Ljutomer.

V Postojni v karanteni 17 ljudi, v Velenju en človek

Po vrnitvi iz tujine oziroma območij, kjer je prisoten novi koronavirus, nekateri posamezniki še ostajajo v karanteni ali izolaciji. V postojnskem hotelu Epic je tako trenutno v karanteni 17 ljudi, v velenjskem hotelu Paka pa je, tako kot v sredo, en človek, gre za stanovalca samskega doma v Ljubljani, ki se mu karantena izteče v soboto.

V zadnjih dneh se sicer v Slovenijo vračajo slovenski državljani iz Avstrije in Švice, ki so bili tam na začasnem delu v turizmu. Pričakujejo tudi vračanje tujih delavcev na delo v Slovenijo ob zagonu proizvodnje, ki morajo ob prihodu v državo prav tako prestati karanteno. Zanje mora nastanitev in stroške v karanteni plačati njihov delodajalec v Sloveniji.

Japonsko zdravilo favipiravir že v Sloveniji

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, bodo zdaj lahko uporabili tudi v Sloveniji. V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani so ga v količini za 100 bolnikov prevzeli v torek, prvič ga bodo uporabili v kratkem.

V prvi klinični raziskavi, ki je potekala na Kitajskem, so favipiravir uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19 pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak. Rezultati so pokazali, da se pri teh pacientih skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih. Pri bolnikih, ki so to zdravilo dobili, je prišlo do hitrejšega umirjanja znakov in simptomov ter hitreje do negativnih brisov na prisotnost virusa. Uporaba pa je strogo prepovedana pri nosečnicah.

Na pomoč se k civilni zaščiti obračajo starejši, katerih svojci ne morejo čez mejo

Na območju regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko pa je po besedah tamkajšnjega poveljnika Sandija Curka tudi vse več starejših oseb, ki jim je treba pomagati, na primer pri iskanju zdravniške pomoči in prevozih do zdravnika zaradi kroničnih bolezni. Večjemu številu teh starostnikov so pred izbruhom epidemije pomagali njihovi otroci ali drugi svojci, ki živijo v tujini, ki pa zdaj zaradi ovir pri prehajanju državne meje iz Italije ali Hrvaške ne morejo več. "Iz dneva v dan ugotavljamo, da je takih starostnikov, ki potrebujejo našo pomoč, kar precej," je povedal Curk.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.