V DZ-ju bodo poslanci presedeli skoraj dva tedna. Foto: RTV SLO
V DZ-ju bodo poslanci presedeli skoraj dva tedna. Foto: RTV SLO

Bodoči opozicijski amandmaji, ki bodo zavrnjeni, bodo zavrnjeni argumentirano.

Janez Janša, predsednik vlade
Predsednik vlade Janez Janša
Redne seje DZ-ja se tradicionalno začnejo z odgovori predsednika vlade na poslanska vprašanja. Foto: RTV SLO

Poslanci so najprej odločali o predlogu LDS-a o razširitvi dnevnega reda seje z obravnavo napotitve štirih inštruktorjev SV-ja v Irak. Proceduralni predlog je bil zavrnjen, s čimer se je strinjal tudi premier Janša, saj naj bi se po njegovem mnenju pri tej točki zgolj ponavljali že slišani argumenti.

Opozicijska LDS in SD pa sta že napovedala, da bosta za razpravo o iraški misiji zbrala 23 podpisov, kolikor je potrebnih za sklic izredne seje DZ-ja.

Slovenska vojska je že izbrala inštruktorje. Več tukaj.
Poslanska vprašanja predsedniku vlade
Premier Janša je poslancu SNS-a Sašu Pečetu na vprašanje o ustavni omejitvi trajnih sodniških mandatov odgovoril, da vlada pripravlja predlog, s katerim bo predvidoma uvedena 8-letna poskusna doba sodniške funkcije. Janša je opozoril, da predlog ni optimalen, saj bo veljal zgolj za prihodnja imenovanja sodnikov. Ob tem je izpostavil sodne zaostanke, ki za slovensko sodstvo še vedno predstavljajo nerešljivo težavo. Prvi učinki vladnega predloga bi bili tako vidni šele čez osem let.

Janša: Uprava Vzajemne imenovana v prejšnjem mandatu
Na vprašanje poslanca LDS-a Aleša Guliča, ki je vladi v svojem vprašanju očital neaktivnost v zvezi z dogajanjem okoli preoblikovanja Vzajemne, se je Janša skliceval na prejšnjo vlado, pod katero je bilo sedanje vodstvo Vzajemne imenovano.

Vlada do opozicije korektna
V imenu poslanske skupine SD-ja je poslanec Bojan Kontič vladi Janeza Janše očital zavračanje opozicijskih zakonskih predlogov in amandmajev. Premier Janša je ponovil, da je po enakih principih delovala tudi prejšnja vlada, ki pa za razliko od sedanje opoziciji ni ponudila sedežev v nadzornih svetih podjetij v pretežni državni lasti in obeh paradržavnih skladih. Prav tako je DZ pri oblikovanju letošnjega proračuna upošteval 16 opozicijskih amandmajev, kar je največ v zgodovini samostojne države.

Reforme so potrebne
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na predsednika vlade naslovil vprašanje o gospodarskem napredku Slovenije in morebitnih ovirah pri sprejemanju evra. Slovenija je, po premierjevih besedah, dosegla 81-odstotkov povprečja razvitosti EU-ja, tečaj tolarja je stabilen, obrestne mere pa se gibljejo v okviru zahtevanih normativov. Janša je opozoril, da je Slovenija na drugi strani bolj kot velika gospodarstva občutljiva za nihanje cen energentov, in dodal, da je država premalo konkurenčna. Premier Janša je tako sklenil s pojasnilom, da bo vlada še letos sprejela zakonske rešitve, predvidene v paketu reform za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega goospodarstva.

Razpored 13. seje DZ-ja. O delovanju parlamenta si lahko preberete tukaj.
Vsebinski del zasedanja v torek
Na maratonski seji bodo poslanci med drugim obravnavali novelo zakona o nacionalni stanovanjski shemi, sistem plač v javnem sektorju, odločali bodo o poroštvu za posojila Darsu, zadnji dan pa o ukinitvi Kosove komisije.

Bodoči opozicijski amandmaji, ki bodo zavrnjeni, bodo zavrnjeni argumentirano.

Janez Janša, predsednik vlade