Kranjc je povedal, da so z doseženim v stranki zadovoljni. Foto: RTV SLO
Kranjc je povedal, da so z doseženim v stranki zadovoljni. Foto: RTV SLO
Referendumsko vprašanje
SMS je še pred zaključkom zbiranja podpisov opozarjal, da je praznični čas težaven za zbiranje podpisov in zahteval podaljšanje. Foto: RTV SLO

Zbrati jim je uspelo 21.000 podpisov, morali pa bi jih 40.000. Še v četrtek so zaprosili za podaljšanje roka zbiranja, a jih je predsednik DZ-ja France Cukjati zavrnil, češ da bi podaljševanje roka pomenilo neutemeljen precedenčni primer.

Predsednik SMS-a Darko Kranjc je dejal, da so z doseženim številom zadovoljni in da je podpisov dovolj, da poslanci in vlada še enkrat premislijo o tem, da ne ukinejo komisije.

Analiza in razmislek o upravnem sporu
V stranki bodo tudi analizirali, zakaj jim ni uspelo. Po besedah Kranjca je eden od razlogov tudi nenaklonjenost oblasti do takih dejanj. Na torkovi novinarski konferenci bodo podrobneje predstavili ugotovitve ob koncu zbiranja, razmislili pa bodo tudi o upravnem sporu, in sicer zaradi kršitev, ki naj bi se po mnenju SMS-a dogajale pri zbiranju.

Očitek parlamentarnim strankam
V sporočilu za javnost so v stranki še zapisali, da je eden glavnih razlogov za neuspeh pri zbiranju podpisov tudi dejstvo, da se jim pri zbiranju podpisov ni pridružila nobena izmed parlamentarnih strank, ki so v parlamentu glasno nasprotovale ukinitvi omenjene komisije ter celo zbirale podpise poslancev za predhodni zakonodajni referendum.

"Ukinitev korak nazaj"
Med argumenti za referendumsko pobudo SMS navaja, da bi z ukinitvijo t. i. Kosove komisije izgubili neodvisen, nepristranski in strokoven organ, to pa bil hkrati tudi korak nazaj v institucionalnem protikorupcijskem delovanju v Sloveniji.