Ustavni zakon je sprejet, sedaj ga mora državni zbor še razglasiti. Foto: RTV SLO
Ustavni zakon je sprejet, sedaj ga mora državni zbor še razglasiti. Foto: RTV SLO

Predlagane ustavne spremembe so torej odločitev za drugačno, tudi bolj demokratično Slovenijo.

Minister Ivan Žagar
Državni zbor
Državnegi zbor je po mnenju opozicije prepozno priznal Črno goro. Foto: RTV SLO

DZ je s spremembo treh členov ustave napravil prvi korak k ustanovitvi pokrajin in priznal samostojnost Črne gore.

S spremembo ustave so poslanci zagotovili obvezno ustanavljanje pokrajin po vsej državi, odpravili ovire za prenos nalog z države na pokrajine in določili, da mora država pokrajinam zagotoviti denar. Večina poslancev je prepričana, da bo ustanovitev pokrajin pripomogla k večji decentralizaciji Slovenije in skladnejšemu regionalnem razvoju.

Pokrajine po predlogu zakona obvezne

V nasprotju z zdajšnjo ureditvijo, po kateri je ustanavljanje pokrajin sicer mogoče, a prepuščeno prostovoljnim odločitvam občin, predlagane spremembe ustave namreč zagotavljajo obvezno ustanavljanje pokrajin po vsej državi. Ustavni zakon tudi odpravlja ovire za prenos državnih nalog v izvajanje pokrajinam in določa, da mora država zagotoviti sredstva za njihovo izvedbo.

Poslanci so po hitrem postopku sprejeli novelo zakona o plačah, ki ji sicer nasprotujejo sindikati.

Na dnevnem redu tudi Črna gora
DZ je tudi uradno priznal Črno goro, ki se je za odcepitev od SČG-ja odločila na referendumu. Sklep o priznanju je bil sicer sprejet soglasno, vendar pa je ob tem opozicija opozorila, da bi morali to storiti že prej.

Črna gora je namreč o samostojnosti glasovala že 21. maja, od potrditve izidov referenduma, ki so bili sicer zelo tesni, pa je neodvisnost Črnogorcev potrdilo že več kot 30 držav, med njimi najmanj sedem članic EU-ja, Rusija, Kitajska, ZDA in Japonska. Priznale so jo tudi vse države njene ožje regije, Srbija pa je bila zadnja med njimi.

Izredna seja o javnem naročanju
28 poslancev iz vrst koalicijskih strank, tudi DeSUS-a, ki se je na seji pristojne komisije glasovanja na tej točki vzdržal, je vložilo zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja, ki bo predvidoma na sporedu prihodnji teden. Na njej se bodo poslanci po nujnem postopku lotili sprejema dopolnitev zakona o reviziji postopkov javnega naročanja. Nova določila naj bi opredelila predvsem rešitve za vse izjemne primere postopkov javnih naročil, v katerih vloženi zahtevki za revizije in ustavitve postopkov ogrožajo življenja ali zdravje ljudi, čemur smo priče ob nakupu 18 operacijskih miz za onkološko kliniko.

Predlagane ustavne spremembe so torej odločitev za drugačno, tudi bolj demokratično Slovenijo.

Minister Ivan Žagar