Foto:
Foto:
Tudi v letošnjem letu naj bi se gradili novi avtocestni odseki.

Po njem naj bi za gradnjo in obnovo 175 kilometrov cest porabili 124 milijard tolarjev, dogradili pa dobrih 22 kilometrov avtocest. Poslanci so opozarjali na nepravičen cestninski sistem, opozicija pa je bila kritična zaradi neusklajenosti načrta z resolucijo nacionalnega programa.

Tako naj bi odprli avtocesto skozi Trojane in odseke Smednik-Krška vas, Srmin-Škofije in Hrastje-Lešnica, na 11 odsekih pa bi gradnjo začeli.

Znanje osnovnošolcev
Seja se je nadaljevala z obravnavo mednarodne raziskave trendov znanja matematike in naravoslovja Timss 2003.

Večina poslancev je menila, da izsledki raziskave kažejo na šokantno, zaskrbljujočo in alarmantno sliko stanja v slovenskem osnovnošolskem sistemu. Poslanci so na predlog matičnega odbora za šolstvo sprejeli sklep, s katerim so vladi naložili, naj DZ-ju poroča o izvrševanju osnovnošolske zakonodaje v luči te raziskave.

Poročilo, ki naj bi ga vlada pripravila v enem letu, naj bi vsebovalo primerjalno analizo slovenskega šolskega sistema in družbene klime z najuspešnejšimi šolskimi sistemi, s katero bi ugotovili vzroke zaostankov v primerljivem znanju. Poleg tega naj bi poročilo vsebovalo tudi ukrepe, ki jih bo vlada sprejela za izboljšanje stanja na tem področju in bi pripomogli k zmanjšanju deficita znanja.