V Sloveniji je bilo letos aprila po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izplačanih 61.180 preživnin, njihov povprečni znesek pa je bil 130,78 evra. Foto: BoBo
V Sloveniji je bilo letos aprila po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izplačanih 61.180 preživnin, njihov povprečni znesek pa je bil 130,78 evra. Foto: BoBo

PIC je pripravil projekt z naslovom Ste ta mesec že plačali preživnino?, s katerim želi opozoriti na ekonomsko nasilje kot vzrok neenakosti med spoloma. Posledice neplačevanja preživnin po njihovih ugotovitvah čutijo tako matere kot tudi otroci.

V več kot 90 odstotkih primerov so neplačniki očetje, zato so si matere pogosto primorane najti dodatno delo. Zaslužek namenjajo zgolj preživetju, časa in energije za uresničevanje drugih življenjskih ciljev pa ni, so med drugim ugotovili na podlagi analize, v kateri so se dotaknili višine preživnin v Sloveniji.

Pri tem se poraja vprašanje, ali povprečna preživnina v primerih, ko jo zavezanec redno plačuje, sploh pokrije stroške preživljanja šoloobveznega otroka. Pripravili so tudi testni izračun mesečnih, letnih in večletnih izdatkov ob povprečnem standardu samohranilske družine z enim otrokom.

Skupni mesečni prispevek preživninskega zavezanca bi tako moral znašati 309,12 evra. Tudi ko se odšteje še polovični znesek otroškega dodatka, bi bil ta znesek več kot 250 evrov. V letu 2012 je medtem povprečna preživnina znašala 130,78 evra. Javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad RS pa izplačuje nadomestila v vrednosti od okoli 72 do približno 94 evrov.

Višina preživnin negativno vpliva na položaj žensk
Mati samohranilka s povprečno slovenski plačo mora zato pogosto znižati standard svojega in otrokovega življenja. Poleg tega pa se nima časa ukvarjati s svojo kariero, dodatnimi izobraževanji, konjički. Tako tudi višina preživnin ali njihovo neplačevanje po oceni PIC-a "negativno vpliva na položaj žensk v družbi".

V Sloveniji je bilo letos aprila po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izplačanih 61.180 preživnin, njihov povprečni znesek pa je bil 130,78 evra. Največ prispevkov je bilo namenjenih za preživljanje otrok med šestim in 14 letom starosti, in sicer 23.507.

V veliki večini so preživnine kot zakonite zastopnice prejemale matere upravičenca. Takšnih primerov je bilo 43.558. Le v 3.251 primerih je bil zakoniti zastopnik oče upravičenca. V 14.041 primerih pa je preživnino prejel upravičenec sam.

Javni jamstveni in preživninski sklad v zadnjih mesecih izplačuje blizu 4.000 preživnin mesečno, in sicer v povprečnem znesku okoli 82 evrov.