S hrvaaško kolegico Vesno Pusić poleti na gradu Strmol. Foto: BoBo
S hrvaaško kolegico Vesno Pusić poleti na gradu Strmol. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Zunanji minister Karl Erjavec: Ameriški veleposlanik mi je pojasnil, da ni izražal ameriških, ampak svoja stališča do osmosvojitvene vojne. Foto: BoBo
Erjavec napovedal možnost tožbe Hrvaške

"V nasprotnem bi deloval proti interesom Slovenije," je pojasnil in dodal, da so se odnosi s Hrvaško ohladili, tudi na osebni ravni, in da niso več tako prijazni. "Čutimo se izigrane z novim tolmačenjem memoranduma," je dejal Erjavec.
Hrvaške sodbe niso izvršljive
Sodbe hrvaških sodišč v zvezi z varčevalnimi vlogami v Sloveniji niso izvršljive, ker je Hrvaška s Slovenijo leta 1994 sklenila sporazum o pravni pomoči v civilnih in kazenskih zadevah, je pojasnil in spomnil, da sta Slovenija in Hrvaška podpisali pogodbo, ki v 21. členu določa, da "tiste tuje sodne odločbe, ki so v nasprotju z Ustavo in pravnim redom Republike Slovenije, ne morejo biti pripoznane in izvršljive".

Študija Pravne fakultete
Zunanje ministrstvo je kljub temu Pravni fakulteti naročilo pripravo študije o tem, kaj pomenijo sodbe. "Če bi bile izvršljive, bomo sprožili meddržavno tožbo," je napovedal Erjavec.
Pojasnil je, da ne gre za sodbe, s katerimi bi do denarja prišli varčevalci Ljubljanske banke, ampak da hrvaška vlada na ta način želi pridobiti nazaj v proračun denar, ki ga je že izplačala varčevalcem na svojem ozemlju.

Mussomelijeva stališča, ne stališča ZDA
V zvezi s spornimi izjavami ameriškega veleposlanika, ki so užalile slovensko javnost, je pojasnil, da mu je v pogovoru na slovenskem zunanjem ministrstvu Mussomeli zagotovil, da ni šlo za uradna stališča ZDA, ampak za njegova osebna.
150 tisočakov za sirske begunce
Dejal je tudi, da je Slovenija od začetka krize v Siriji za pomoč beguncem namenila 150 tisoč evrov. Slovenija lahko sprejme od 20 do 30 sirskih beguncev, a pogovori o tem še tečejo, je dodal. Opozoril je tudi, da Slovenija za članarino Organizaciji Združenih narodov dolguje 11,5 milijona evrov. "Če bo dolg zrastel na 21 milijonov evrov, nam bodo padle glasovalne pravice," je napovedal.
O privatizaciji - konkretno
Zavzel se je tudi za konkretnejše korake v smeri privatizacije, za katero obstaja v tujini precejšnje zanimanje, a sam tujim sogovornikom ne more ponuditi konkretnejših dogovorov. Predlagal je, da bi se že v koalicijski pogodbi zavezali h konkretnim korakom, a ni uspel. Sporazumeli so se le, da bo dogovor o drugem privatizacijskem svežnju v vladi oziroma v DZ-ju sprejet v naslednjih dveh mesecih, je dejal zunanji minister in prvak DeSUS-a.
Zdravstveni minister do ponedeljka
Erjavec ni hotel komentirati napovedi Lukšiča, da bo kandidiral za evroposlanca. "Gre za model, značilen za socialdemokrate," je komentiral. Dejal je tudi, da njegova stranka intenzivno išče kandidata za ministra za zdravje, očitek, da so pri tem prepočasni, pa zavrača. "Nič ni narobe, če dlje časa iščeš kandidata. Problem je, če ga hitro najdeš, a se izkaže, da ni dober kandidat," je dejal in napovedal, da bo vse jasno do konca tedna, najpozneje pa v ponedeljek.

Erjavec napovedal možnost tožbe Hrvaške