Karl Erjavec je prepričan, da razlogov za njegovo krivdno obsodbo ni. Foto: BoBo
Karl Erjavec je prepričan, da razlogov za njegovo krivdno obsodbo ni. Foto: BoBo
Patria
Karl Erjavec želi, da pričajo tudi Janez janša, Borut Pahor in Ljubica Jelušič. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec in Gutman na sodišču

Karl Erjavec se kot nekdanji obrambni minister skupaj z Albinom Gutmanom, nekdanjim načelnikom generalštaba Slovenske vojske, pred sodiščem zagovarja zaradi obtožbe o nevestnem delu v službi pri nakupu oklepnikov patria. Očitke iz obtožnih predlogov sta v zagovorih vnovič zavrnila. Kot je dejal Erjavec, je na sodišču ponovil, da je obtožni predlog neutemeljen, da ni kršil predpisov ali zakonov in da ni nastala nobena škoda.

Erjavec je po sojenju dejal še, da je na obravnavi doživel presenečenje, saj mu je višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar izročila sklep, da je bila ovadba Sistemske tehnike proti njemu v zvezi z zlorabo uradnega položaja v isti zadevi zavržena. Opozoril je, da tudi kazenski postopek v zvezi z nevestnim delom v službi teče prav na podlagi ovadbe Sistemske tehnike.

"Mnenje strokovnega sodelavca me je šokiralo"
Ob tem pa je izpostavil tudi mnenje strokovnega sodelavca obrambnega ministrstva Erika Kopača, ki naj bi predstavljalo krovni dokaz državnega tožilstva za nevestno delo. Poudaril je, da je bil šokiran, ko je iz mnenja izvedel, da je Slovenija "spremenila svojo strategijo glede udeležb na mirovnih misijah. Kopač namreč v tem mnenju pravi, da bo Slovenija odslej vojake pošiljala "v bojne operacije zelo visoke intenzivnosti".

"Mislim, da je škandalozno, da iz strokovnega mnenja izvemo, da se je spremenila slovenska doktrina, in sicer v tem smislu, da bodo odslej očitno slovenski vojaki hodili v misije, kjer bodo sodelovali v vojnih spopadih, kjer bi bile lahko tudi žrtve," je dejal. Povedal pa je, da te doktrine sam ne pozna.

Na naslednjem naroku, ki bo predvidoma januarja, bosta po napovedih Erjavčevega odvetnika Luke Podjeda zaslišana obrambna ministrica Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.

Erjavec odvezan molčečnosti
Znano je, se Erjavec na prejšnji obravnavi ni zagovarjal, ker naj bi ga omejevala zaveza molčečnosti, čemur so sledili zapleti glede tega, kdo ga lahko kot nekdanjega obrambnega ministra obveze odveže. Za odvezo naj namreč ne bi bila pristojna njegova ministrica, ampak državni zbor, ta pa, je ugotovil predsednik DZ-ja Pavel Gantar, zdaj ne deluje v isti sestavi kot v času Erjavčevega ministrovanja.

Tako je Erjavca molčečnosti kljub nejasnostim odvezala Jelušičeva, saj glede na zakon o tajnih podatkih to lahko stori vodja organa, ki je določil stopnjo zaupnosti dokumentov, o katerih naj bi na obravnavi govoril Karl Erjavec.

Erjavec in Gutman na sodišču