Čeprav je Karl Erjavec dejal, da DeSUS razpravlja o rebalansu proračuna, pa naj bi bila tema razprave tudi usoda Ivana Simčiča. Foto: BoBo
Čeprav je Karl Erjavec dejal, da DeSUS razpravlja o rebalansu proračuna, pa naj bi bila tema razprave tudi usoda Ivana Simčiča. Foto: BoBo
Zvonko Fišer
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je povedal, da je bila razprava o tej temi različna, a je na koncu prevladalo stališče, da za pojasnila najprej zaprosijo generalnega državnega tožilca. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec ne razmišlja o umiku iz politike in bo verjetno znova kandidiral za položaj predsednika stranke. "Tudi če bodo čez tri mesece volitve, bomo imeli sedem, osem odstotkov," je prepričan. Foto: BoBo
Vodstvo DeSUS-a razpravljalo o Simčiču

Vodstvo DeUS-a je sklenilo, da na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja naslovijo pisno prošnjo za razjasnitev primera "Simčičevega spričevala", kar po poročanju novinarke TV Slovenija Nataše Markovič pomeni, da želijo dobiti zapis, v katerem "črno na belem" piše, da je spričevalo ponarejeno. Da je res tako, je slovenski javnosti nedavno sicer že sporočil vodja Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je povedal, da želijo, da jim Fišer predstavi domnevo tožilca, da je Simčič srednješolsko spričevalo pridobil na nelegitimen način. Zanima jih, na kakšen način je tožilstvo to ugotovilo in ali je v tem postopku sodeloval kakšen sodni izvedenec, ki to lahko ugotavlja. Po besedah Jurše namreč ni "tako enostavno obsoditi", to lahko storijo le pristojni organi, medtem ko tožilstvo lahko le obtožuje. "Zdaj ne vemo, ali je Simčič ponaredil to spričevalo, ali so mu ga ponaredili drugi, ali ga je kupil ali pa je prišel do njega na korekten in legitimen način," je dodal.

Erjavcu so povedali, da arhivov in šole ni več
Predsednik stranke Erjavec, ki je neformalni "vrh stranke" sicer zapustil po 40 minutah, je dejal, da se pogovarjajo o rebalansu proračuna, v povezavi s poslancem Simčičem pa le, da "drugorazrednih tem ne komentira". Je pa pozneje za STA povedal, da iz pogovora s Simčičem ne more ugotoviti, ali je ponaredil spričevalo, nihče pa še ni prinesel konkretnega dokaza o tem. Če smo pravna država, velja domneva nedolžnosti, pravi.

Pri njem so oglasili ljudje, ki so obiskovali šolo, ki naj bi jo zaključil Simčič, in mu povedali, da šole in tudi arhivov ni več. "Komu naj jaz verjamem," se sprašuje Erjavec in ob tem opozarja, da se je to zgodilo pred 20 leti, ko Simčič še ni bil poslanec, pač pa 20-letni fant. "Kljub temu, da je korektno končal filozofsko fakulteto, se ga zdaj obravnava kot največjega zločinca." Afera je po njegovih besedah uničila Simčičevo življenje, zato je zanj zaskrbljen. "Tudi če si nekoga ubil, te po 20 letih ne preganjajo več," dodaja.

DeSUS-ove ankete jim kažejo 10% podporo
Predsednik DeSUS je sicer prepričan, da podpora stranki raste. V svojih raziskavah tako dosegajo desetodstotno podporo, poudarja Erjavec, ki upa, da ankete, objavljene v medijih, niso "politično dirigirane". O nekaterih pozivih k sklicu izrednega kongresa stranke in njegovi zamenjavi, pa pravi, da gre za "precej anonimne posameznike, ki niso stranki nič dali".

Vzvodov za odstavitev Simčiča ni
Predsednica ljubljanskega mestnega odbora Meta Vesel Valentičič je sicer pred sestankom vodstva dejala, da bo odbor podal zahtevo, da Simčič odstopi, črprav priznaca, da vzvodov, s katerimi bi Simčiča "prisilili k odstopu", nimajo. Zaradi odločitve, da se obrnejo na tožilstvo, pa nato o predlogu DeSUS-ovega Mestnega odbora Ljubljana niso govorili.

DeSUS ne želi tvegati izgube poslanskega mesta?
Glede na odločitev stranke kaže, da si DeSUS spet kupuje čas, da ne bi tvegal nadomestnih volitev v Ilirski Bistrici in s tem morebitne izgube poslanca, je poročala Markovičeva. V skladu z zakonom je treba, če poslancu iz kakršnega koli razloga funkcija poslanca preneha prej kot v prvih šestih mesecih, izvesti nadomestne volitve. Po šestih mesecih poslanca, ki odstopi, "nadomesti" kandidat iz njegove stranke.

Simčič še vedno na bolniški
Poslanca Ivana Simčiča sicer na sejo stranke ni bilo. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Jurša je dejal, da je še vedno na bolniškem dopustu, na sejo pa niti ni bil povabljen.

Gantar: Sprenevedanje, ki ga bo DeSUS še močno plačal
Primer Simčič je komentiral tudi predsednik Zaresa Pavel Gantar. "To je sprenevedanje na kvadrat, ki ga bosta stranka in Erjavec še močno plačala," je zatrdil in dodal, da je manever DeSUS-a, ki naj bi zavlačeval s Simčičevim odstopom, da ne bi bilo predčasnih volitev, skrajno nedostojen za politično kulturo in za stranke v Sloveniji in da bo močno vplival na politično zaupanje, ki bi se moralo dvigovati, "glede na to, da se bo vlada soočala s številnimi izzivi. To lahko že v štartu pokoplje prizadevanja vlade za verodostojno delo".

Na vprašanje, ali se v primerih Simčiča, laži Gregorja Golobiča in plagiatorja Marka Jakliča uporabljajo enaka merila presojanja dejanj, je odgovoril, da misli, da se. Glede Jakliča je dejal, da ga v stranki nikoli ne bi podprli pri kandidaturi za funkcijo direktorja Lekarne Ljubljana, potem ko mu je fakulteta odvzela magistrski naziv, za primer Golobiča, ki je zamolčal delež v podjetju Ultra, pa meni, da je drugačen od Simčičevega, saj je, kot pravi Gantar, Golobič dejanje priznal, se opravičil in tudi plačal ceno. "V teh zadevah ni druge priložnosti," je še zatrdil in dodal, da bi bilo za Golobiča mogoče bolje, če bi lagal in iskal izgovore za svoje dejanje.

Vodstvo DeSUS-a razpravljalo o Simčiču