Predsednik Türk je dejal, da zaradi Simčiča ugled izgubljata politika in DZ. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Predsednik Türk je dejal, da zaradi Simčiča ugled izgubljata politika in DZ. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ivan Simčič in Karl Erjavec
Simčič še vedno uživa Erjavčevo zaupanje. Foto: MMC RTV SLO
Türk pozval Simčiča in DeSUS

"Ta primer zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti. Odgovornost poslanca je v prvi vrsti njegova osebna odgovornost," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Poslanec Simčič ima sedaj priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in v javnem življenju nasploh. Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost, da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," so še dodali.

Pisali smo že, da je poslanec DeSUS-a Ivan Simčič sprožil precejšnjo polemiko, saj naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo, s katerim se je lahko vpisal na fakulteto, ki jo je tudi uspešno končal. Njegova dotedanja izobrazba, naj mu namreč ne bi omogočala vpisa na univerzitetni študij. Poslanec in stranka sicer zanikata, da je spričevalo ponarejeno.

Na Vlado RS v zadnjem času prihajajo številne pobude k podrobnejšemu pregledu veljavnosti spričeval, tudi tistih, ki so bila izdana na podlagi avtomatičnega priznavanja enoletne šole CK v trajanju 8 mesecev in 6 - mesečnega tečaja iz Kumrovca, ki se je priznaval kot višja šola, torej VI. stopnja. Vlada RS bo resno razmislila o tem, da bi opravila sistematičen in podroben pregled področja priznavanja izobrazbe ter tako pripomogla k razrešitvi dilem, ki smo jim priča ob aktualni razpravi o veljavnosti spričevala enega od poslancev DZ.
vir: Spletno mesto Vlade RS, 8. 3. 2012

Erjavec ostaja na svojem mestu
Tako je danes predsednik DeSUS-a Karl Erjavec v Koebenhavnu povedal, da ne vidi razloga za ukrepanje proti Simčiču, saj navedbe o spričevalu niso dokazane. Prav tako Erjavec ne vidi razloga za svoj odstop s položaja predsednika stranke.

"Zakaj pa, kaj sem pa storil? Saj samo branim človeka, za katerega menim, da ni nič spornega storil," je dejal in pripomnil, da bi moralo že veliko ljudi odstopiti, če bi povsod veljale tako visoke moralne vrednote za vse stvari.
Če pa se bo izkazalo, da je Simčič res storil kaznivo dejanje oziroma lagal o izobrazbi, in če mu bodo to izobrazbo odvzeli, pa se bodo v DeSUS po Erjavčevih besedah "o nastali situaciji seveda pogovorili".
Spolitizirano tožilstvo?
Povedal je, da s predsednikom vlade Janezom Janšo o tej zadevi ni govoril, saj je to povsem interna stvar stranke. Ob tem je Erjavec državnemu tožilstvu znova očital "politikantstvo".
"To tožilstvo je mene preganjalo dve leti nazaj za nevestno delo v službi, danes sem pravnomočno oproščen, pa nikome ništa," je dejal.
Ekscesni pozivi
Pozive znotraj stranke k odstopu s položaja predsednika stranke pa je Erjavec danes v Köbenhavnu komentiral z besedami, da je za odločitev o tem treba sklicati kongres, na katerem bi se ugotovilo, ali še uživa zaupanje stranke ali ne.
Pozive k odstopu je sicer Erjavec označil za "posamezne primere, zelo ekscesne primere". Pri tem je tiste, ki ne zaupajo vodstvu stranke, pozval, naj premislijo, ali so v pravi stranki.

Türk pozval Simčiča in DeSUS