Če Janković pride, vlada gre, meni Židan. Foto: BoBo
Če Janković pride, vlada gre, meni Židan. Foto: BoBo

Janković je denimo še v sredo dejal, da ima PS lahko "premierko, župana Ljubljane in nekoga, ki bo vodil stranko". A po neuradnih informacijah je takšen scenarij vendarle malo verjeten, saj naj bi šla Bratuškova na kongresu "na vse ali nič".

Zato je tudi Erjavec po današnji seji vlade ocenil, da je to nerealno, že zato, ker da je Bratuškova "zelo jasno povedala, da v primeru poraza na kongresu PS-ja odstopa s položaja predsednice vlade". Prvak DL-ja Gregor Virant pa je danes ponovil, da stranka ne namerava biti v koaliciji s PS-jem, če ga bo vodil Janković.
Židana zanima samo, koliko podpore ima Bratuškova
Podpredsednik SD-ja Dejan Židan pa je še pred sejo vlade dejal, da se nima pravice vmešavati v razmere v PS-ju. A dejstvo je, da "če bo Janković vnovič predsednik PS-ja, od tistega trenutka vlade več ni". Sam si želi vedeti, ali ima Bratuškova za sabo poslance PS-ja ali ne. To je edino vprašanje, ki je po Židanovem mnenju vezano na aktualno vlado.

Na kratko je komentiral tudi razmere v stranki, saj njen član Luka Juri nasprotuje temu, da bi bil Igor Lukšič nosilec liste za evropske volitve. "Luka Juri je znan po tem, da ima svoje mnenje, tako je tudi prav," se je odzval in poudaril, da SD kot stranka dopušča "takšna in drugačna" mnenja. A po njegovih besedah je dejstvo, da je kolegij predsednika soglasno potrdil listo. Vrstni red je predlagal Lukšič in stališče tudi argumentiral, na kolegiju pa so ga soglasno podprli, je dodal Židan.