Alenka Bratušek, zbogom - Državljanska lista Gregorja Viranta bo po naših neuradnih podatkih zapustila še drugo vlado, če bo PS prevzel Zoran Janković. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, zbogom - Državljanska lista Gregorja Viranta bo po naših neuradnih podatkih zapustila še drugo vlado, če bo PS prevzel Zoran Janković. Foto: BoBo

Rešili smo se trojke. Dvojke, Janše in Jankovića, pa se nikakor ne moremo.

Matjaž Han, SD
Matjaž Han
Matjaž Han, SD: 'Politiki imamo res državljane za norca, če Janković zmaga in ta koalicija ostane.' Foto: BoBo

S pomočjo političnih botrov je prišel do tega mesta. Ko je postal prvi, pa se je botrom strgal z verige.

Franc Bogovič, SLS, primerja Jankovićev položaj na čelu Mercatorja in zdaj

Ljudje se obnašajo racionalno. Tam, kjer je več moči, tam je tudi več ljudi.

Jožef Kavtičnik, poslanec PS-ja in Jankovićev podpornik
Politična napetost pred kongresom PS-ja

Državljanska lista odzvala hitro in odločno," so za MMC sporočili iz Državljanske liste (DL).

"Stališče Državljanske liste se od vstopa v vladno koalicijo ni spremenilo: DL ne sodeluje in nikoli ne bo sodelovala s strankami, ki jih vodijo posamezniki, obremenjeni s korupcijo," so odgovorili na naše vprašanje, kakšne so možnosti sodelovanja DL-ja v vladi, če na kongresu PS-ja Zoran Janković premaga Alenko Bratušek.

Zatrjujejo, da izvršilni odbor in poslanska skupina o tem nista razpravljala, je pa MMC iz dobro obveščenih krogov blizu DL-ja izvedel, da bo stranka "zapustila vlado, če bo na kongresu Pozitivne Slovenije za predsednika izvoljen Zoran Janković".

Politiki imajo državljane za norce
"Rešili smo se trojke, dvojke pa se nikakor ne moremo," je novinarjem dejal vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, misleč na Jankovića in Janeza Janšo. "Politiki imamo res državljane za norca, če Janković zmaga in ta koalicija ostane," je dejal Han.

Dogovor o čimprejšnjih volitvah
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je omenil možnost, da bi premierka tudi po morebitnem porazu na kongresu prepričala poslance te stranke, da prestopijo v njeno lastno poslansko skupino. A Erjavec meni, da je to zelo malo verjetno.

Če bo zmagal Janković, pa bi bilo po Erjavčevem mnenju dobro, da se parlamentarne stranke dogovorijo za čimprejšnje predčasne volitve, morda celo pred parlamentarnimi počitnicami. Dodal je, da bi ob morebitnih spremembah na vrhu PS-ja težko ohranili to vlado.


Jankovićeva zmaga pomeni predčasne volitve
Morebitna zmaga Zorana Jankovića na kongresu PS-ja pomeni predčasne volitve, pravita prvaka opozicijskih NSi-ja in SLS-a Ljudmila Novak in Franc Bogovič.

Scenariji, kot jih vidi opozicija
Po mnenju Novakove je pametno, da premierka najprej preveri podporo v svoji stranki. Če bodo predsedniki koalicijskih strank ob morebitni Jankovićevi zmagi na kongresu držali obljube, bi morala ta vlada takoj razpasti, je na skupni novinarski konferenci NSi-ja in SLS-a izpostavila Novakova. Po mnenju NSi-ja je najbolje, da se razpišejo predčasne volitve tudi, če se izkaže, da ta vlada ne zmore izvajati reformnega programa.

Če zmaga Bratuškova, bo tudi koalicija trdna
Če bo na kongresu PS-ja zmagala Bratuškova, bo ta koalicija po mnenju Bogoviča trdna. Če ne, je nastopil čas za predčasne volitve in za to, da v DZ-ju nastane koalicija, ki bo sposobna pripraviti reforme.

Janša sposoben, a nosi preveliko breme
SLS ima o sodelovanju s SDS-om v koaliciji enako mnenje kot lani, ko je zapustil koalicijo Janeza Janše. "Janša je sposoben voditi vlado bolje kot marsikdo v slovenskem političnem prostoru. A je breme, ki ga nosi, preveliko, da bi bil predsednik vlade, ki bi povezal politiko in v družbi naredil večjo kohezijo," je dejal Bogovič.

Novakova na vprašanje, ali bi moral iti SDS na volitve z novim vodstvom, odgovarja, da vsaka stranka sama odloča o predsedniku. Za NSi je pomembno, da se prihodnja koalicija takoj poenoti in pripravi koalicijsko pogodbo, v kateri bo predvidela tudi reforme in imela v mislih državljane.

Bogovič: Janković se je botrom strgal z verige
Bogoviča Jankovićeva odločitev za kandidaturo glede na njegovo preteklost ne preseneča. Meni, da je zdaj podobno kot v času, ko je bil na čelu Mercatorja. "S pomočjo političnih botrov je prišel do tega mesta. Ko je postal prvi, pa se je botrom strgal z verige," je spomnil predsednik SLS-a. Po besedah Novakove so obtožnice zoper Jankovića lahko tudi njegovo pogajalsko izhodišče. Če želi koalicija delati naprej, bo po mnenju Novakove to težavo tako tudi rešila: "Da bo kaj ponudila."

"Morda načrtovano razpadanje vlade"
Kot izpostavljata Novakova in Bogovič, je razpadanje zdajšnje vlade morda načrtovano. "Ve se, da obstajajo dirigenti iz ozadja, in tudi to, da kljub velikemu zadolževanju zmanjkuje denarja," je dejala Novakova. Tudi po besedah Bogoviča se pojavljajo nove doktrine v politiki, "iz tega pa se išče zmagovalna kombinacija, s katero bi nagovorili na prihodnjih volitvah".

Za Jankovića najmanj štirje poslanci
Štirje poslanci PS-ja, Stanko Stepišnik, Barbara Žgajner, Tina Komel in Jožef Kavtičnik, so namreč podprli Virantovo interpelacijo, čeprav se je poslanska skupina odločila za bojkot glasovanja in so dvorano predtem zapustili. Jankovićev podpornik, poslanec Jožef Kavtičnik, je vnovič zagotovil, da bo na kongresu podprl Jankovića. O možnosti, da bi se Bratuškova odcepila s poslanci PS-ja, ki jo podpirajo, ne želi špekulirati.

Odzivi na terenu so različni
Na terenu so po njegovih besedah odzivi pred kongresom PS-ja različni, a sam še vedno verjame, da lahko Janković zmaga in stranko vodi naprej tako, kot si je začrtal. Na vprašanje, kaj o tem menijo preostali poslanci PS-ja, pa je odgovoril: "Ljudje se obnašajo racionalno. Tam, kjer je več moči, tam je tudi več ljudi."

Virant zapustil Janšo in zamrznil Jankovića
Spomnimo: Gregor Virant je zaradi poročila KPK-ja o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, ki je obremenilo predsednika SDS-a Janeza Janšo in ustanovitelja PS-ja Zorana Jankovića, zahteval odstop obeh s funkcij. To je bil tudi razlog, da je zapustil vlado Janeza Janše, in razlog, da je Janković zamrznil svojo predsedniško funkcijo v PS-ju. Stranko, ki je dobila največ glasov na volitvah, pa od takrat vodi Alenka Bratušek, ki ji je tudi uspelo sestaviti vlado.

Rešili smo se trojke. Dvojke, Janše in Jankovića, pa se nikakor ne moremo.

Matjaž Han, SD

S pomočjo političnih botrov je prišel do tega mesta. Ko je postal prvi, pa se je botrom strgal z verige.

Franc Bogovič, SLS, primerja Jankovićev položaj na čelu Mercatorja in zdaj

Ljudje se obnašajo racionalno. Tam, kjer je več moči, tam je tudi več ljudi.

Jožef Kavtičnik, poslanec PS-ja in Jankovićev podpornik
Politična napetost pred kongresom PS-ja