Po izjavi za medije je Janković obiskal poslansko skupino PS-ja. Foto: BoBo
Po izjavi za medije je Janković obiskal poslansko skupino PS-ja. Foto: BoBo
Janković vztraja, da pri njegovi kandidaturi za predsedovanje PS-ju ne gre za boj za Alenko Bratušek, ampak za spopad dveh konceptov vodenja države. Foto: BoBo

Alenka Bratušek je sicer že dejala, da si težko predstavlja, da bi vodila vlado brez podpore stranke. Ob morebitni Jankovićevi zmagi na kongresu bi bila tako očitno možnost: ali njen odstop ali odcepitev od PS-ja s podporniki v poslanski skupini. Toda zadnja možnost je zelo malo verjetna.

Koalicijske partnerice so sicer že pojasnile, da z Jankovićem na čelu PS-ja ne bodo ostale v koaliciji, a Janković ne ve, v čem je težava. "Koalicijski partnerji imajo pravico, da povedo svoje mnenje, lahko se odločijo, kot želijo. A se nimajo pravice vtikati v stranko PS. Tako kot se mi ne vtikamo v druge stranke," je dejal v izjavi medijem.

Takšne napovedi koalicijskih partneric razume kot pritisk na člane PS-ja, da se na kongresu, na katerem se bo sam pomeril z Bratuškovo, odločijo drugače, kot bi se sicer. Koalicijski partnerji sicer menijo, da so najverjetnejša ali celo edina možnost ob morebitni Jankovićevi zmagi na kongresu predčasne volitve.

Janković: Predčasne volitve šele četrta možnost
Ljubljanski župan pa je dejal, da so volitve šele četrta možnost in da jih še ne bo. Mogočih scenarijev ob svoji morebitni zmagi na kongresu in odstopu premierke Bratuškove oziroma razpadu koalicije pa ni predstavil. "Nimam scenarija. Jaz grem samo na kongres PS-ja," je povedal.

Na vprašanje, ali bi šel s PS-jem na volitve, ni odgovoril konkretno, jasnejši pa je bil ob vprašanju o morebitnem vodenju vlade. Ponovil je, da ima lahko PS po kongresu predsednico vlade, župana glavnega mesta in nekoga, ki bo vodil stranko. "Si predstavljate, da bi jaz šel v to vlado?" je vprašal. Tudi ob vprašanju, ali je mogoče, da bi PS za mandatarja predlagal nekoga tretjega, je spomnil na to, da PS že ima predsednico vlade.

Poudaril je, da je njegova odgovornost do članov stranke in do državljanov, da izpelje program PS-ja. "Ne želim sodelovati tam, kjer se to ne realizira," je dejal. Ponovil je, da na kongresu ne bo šlo za tekmo z Alenko Bratušek, ampak za koncept razvoja države.

"Strokovna vlada in konkretni projekti"
Janković je poudaril odgovornost do države. Po njegovih besedah imajo še eno leto, v katerem bi morali imeti strokovno vlado, ki bo delala pri konkretnih projektih. Sicer bo čez eno leto največjo odgovornost nosil PS, in "tu ne bom sodeloval", je dodal. Končni cilj pa je po Jankovićevih besedah bolj kakovostno življenje državljanov.

Kdo ima več podpornikov?
Nekateri v PS-ju so presodili, da ima Janković kot ustanovitelj stranke na kongresu več možnosti kot Bratuškova. Janković ima nekaj odkritih podpornikov tudi v strankini poslanski skupini. Med njimi je tudi poslanec Jožef Kavtičnik, ki je v torek na vprašanje, kako glede tega razmišljajo drugi poslanci PS-ja, odgovoril: "Ljudje se obnašajo racionalno. Tam, kjer je več moči, tam je tudi več ljudi."

Tudi po mnenju poslanca PS-ja Braneta Golubovića ne bi smelo biti težav s tem, da bi imel PS predsednika stranke, ki ni tudi predsednik vlade. "Kdo pa pravi, da se ne bo na koncu pojavila tretja oseba in bo imel PS predsednika stranke, župana in premierko, vse to v treh različnih osebah," je podobno kot Janković dejal Golubović.