Pahorjeva želja, da bi ob predlogu za Erjavčevo razrešitev predlagal tudi kandidata za njegovo zamenjavo, se očitno ne bo uresničila. Foto: MMC RTV SLO
Pahorjeva želja, da bi ob predlogu za Erjavčevo razrešitev predlagal tudi kandidata za njegovo zamenjavo, se očitno ne bo uresničila. Foto: MMC RTV SLO
Joško Godec
"Vemo, da nam pripada ta resor in na tem resorju bomo imeli človeka, ki bo član stranke DeSUS," je zatrdil Godec. Foto: MMC RTV SLO
Pahor razrešitve Erjavca še ni predlagal
Erjavec: Pahorja sem opozoril

Borut Pahor je po seji vlade pojasnil, da je tako obljubil DeSUS-u . Počakal bo, da se v DZ-ju konča proces razrešitve ministra za okolje, nato pa bo poslankam in poslancem poslal predlog za novega ministra. Od DeSUS-a pričakuje, da mu bodo ime kandidata, za katerega si želi, da bo kompetentna oseba, sporočili dan po razrešitvi Erjavca. Na vprašanje, koliko se lahko ta proces zavleče, je Pahor odgovoril, da ne toliko, da bi lahko to ogrozilo delovanje vlade. Dodaja, da je njegova potrpežljivost splošno znana. Ki pa se je ne sme zamenjevati z neodločnostjo. "To sem povedal tudi ministrsu Erjavcu."

Dejal je, da mora biti v zvezi z obema postopkoma potrpežljiv in uvideven, saj ne želi prizadeti ljudi, zato je temu podrejeno vse njegovo ravnanje. Poskrbeti mora tudi za kohezivnost vlade, ki sicer ni zelo načeta, je dejal. Dodal je še, da od Karla Erjavca pričakuje, da se bo v prihodnje še udeleževal sestankov koalicije, saj ga sam upošteva kot predsednika DeSUS-a. Ostrih besed, ki jih je Erjavec v zadnjih dneh izrekel na njegov račun, mu ne zameri. Pahor je dejal še, da je Računskemu sodišču že odgovoril, da bo upošteval njihov poziv.

Minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares Gregor Golobič pa je po seji vlade dejal, da imata Pahor in Erjavec vse odločitve v svojih rokah, s kakšnim novim dogajanjem pa ni seznanjen. Erjavec po seji vlade zadev ni želel komentirati.

Sestanek Pahorja in DeSUS-a za zaprtimi vrati
Premier Borut Pahor, minister za okolje Karl Erjavec in njegov morebitni naslednik Matjaž Zanoškar so se za zaprtimi vrati sešli v prostorih poslanske skupine DeSUS. Nihče od treh politikov pred sestankom ni želel dajati izjav, a najverjetneje so se pogovarjali ravno o tem, ali bo Erjavca na mestu ministra za okolje in prostor zamenjal Zanoškar. Ta je za STA dopoldne dejal, da bo najverjetneje odločitev o njegovi morebitni kandidaturi znana že danes.

Okolijski resor ostaja DeSUS-ov
Premier je po besedah vodje poslanske skupine Joška Godca poslancem DeSUS-a predstavil način ukrepov glede poziva računskega sodišča za razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca. Povedal je, da so Pahorjev predlog poslanci sprejeli in da okoljski resor ostaja DeSUS-ov. Natančneje bo dogovor predstavil Pahor po seji vlade.

Pred sejo vlade je minister Erjavec Pahorju zažugal tudi z ustavno obtožbo: "Če bo šel predlog za razrešitev skozi brez ustavne presoje zakona, bi to lahko pomenilo, da je predsednik vlade sprožil neustaven postopek za mojo razrešitev." Minister namreč pričakuje, da bo predlog za njegovo razrešitev podan skupaj z ustavno presojo zakona o Računskem sodišču. Če pa bo premier Pahor predlog za razrešitev vložil brez predloga za ustavno presojo, bi to lahko pomenilo, da je sprožil neustavni postopek, je prepričan Erjavec.

"Pahor naj sprejme odgovornost"
O tem, ali zato pričakuje, da ga Pahor ne bo razrešil, je dejal: "Poglejte, on je moj šef, on naj naredi, kar hoče. On naj sprejme odgovornost. Jaz sem ga pa opozoril." Erjavec je sicer še dejal, da so v DeSUS-u pridobili pravna mnenja in da so ta zelo trdna. Na novinarsko vprašanje, ali zato razmišlja tudi o ustavni obtožbi Pahorja, pa je Erjavec odgovoril, da je "tudi to ena izmed možnosti, če nekdo neustavno ravna".

Erjavec je še zatrdil: "Najprej moram doseči, da me v državnem zboru razrešijo, če me pa na vsak način ne bodo hoteli, bom pa ponudil odstop."

Razprtije v DeSUS-u
V sredo se je v vrhu DeSUS-a zgodil popoln razkol. Po popoldanskem sestanku vodstva stranke, na katerem naj bi izmed evidentiranih kandidatov (teh je bilo menda pet, njihova imena pa, razen dveh izjem, Matjaža Zanoškarja in Lučke Kajfež Bogataj, niso znana) že izbrali tistega, ki bi ga ponudili kot morebitnega Erjavčevega naslednika, sta tako Karl Erjavec kot tudi vodja strankine poslanske skupine Joško Godec molče odhitela mimo novinarjev.

Joško Godec je za MMC glede tega na kratko dejal le: "Nimam pojma, o čem govorite." Pojasnil nam je še, da sam ne bo dajal nobenih izjav v zvezi z iskanjem kandidata za Erjavčevega naslednika, saj so se v stranki dogovorili, da bo izjave za medije dajal le generalni sekretar Ljubo Jasnič.

Kot je znano, je Erjavec za svojo naslednico še pred sestankom z vodstvom stranke predlagal klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj, ki pa njegove ponudbe, za katero je izvedela iz medijev, ne namerava sprejeti. Za najresnejšega med evidentiranimi kandidati za novega ministra velja poslanec in slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar.

Pahor razrešitve Erjavca še ni predlagal
Erjavec: Pahorja sem opozoril