Erjavec zagotavlja, da DeSUS stoji za njim in da sam ne bo odstopil z ministrskega položaja. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec zagotavlja, da DeSUS stoji za njim in da sam ne bo odstopil z ministrskega položaja. Foto: MMC RTV SLO

Vsakogar, ki je moteč v tej državi, lahko na podlagi takšnega obtožnega predloga diskreditiraš in kasneje eliminiraš.

Karl Erjavec
Sodišče
Obtožni predlog zoper dve osebi je na sodišču, to pa obdolžence o tem obvesti skupaj z vabilom na glavno obravnavo. Foto: MMC RTV SLO
Papirji
Ker preiskovalna skupina v vsem tem času ni odkrila korupcije, se Erjavec sprašuje, če morda tudi v tem primeru ne gre za elemente nevestnega dela v službi. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec (znova) opozarja na mogočo krizo koalicije

Minister za okolje in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec obtožnega predloga glede afere Patria sicer še ni prejel, pravi pa, da bi predlog za njegovo zamenjavo lahko povzročil koalicijsko krizo, saj sam ne bo odstopil. Če bo torej zaradi obtožnega predloga prišlo do poziva za razrešitev ministra za okolje, bodo v DeSUS-u razmislili o njihovem položaju znotraj koalicije, je napovedal.

Zagotavlja, da ima polno podporo izvršnega odbora stranke, zato bi takšne razmere po njegovem pomenile nevarnost hujše politične in koalicijske krize. Stališče Erjavca je v imenu vseh petih poslancev podprl tudi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec.

"Erjavčeve izjave so grožnje"
Za odziv smo poprosili tudi ostale stranke koalicije. Poslanka Cveta Zalokar Oražem (Zares) je dejala, da se so te izjave Erjavca grožnje, kar se ji zdi popolnoma neprimerno. "Prav bi bilo, da Erjavec prevzame odgovornost za to, kar naj bi mu očitali v obtožnem predlogu. Sam mora razmisliti o tem, ali je še lahko minister, v koaliciji pa zagotovo nihče ne želi odgnati DeSUS," je povedala za MMC. V LDS-u pa pravijo, da se jim zaenkrat ne zdi potrebno, da se odzovejo.

"Najel bom najboljše odvetnike"
Erjavec je sicer povedal kar nekaj ostrih besed o tem, kdo naj bi stal za obtožnim predlogom. Predlog namreč po njegovih besedah ni zrasel na znanju tožilcev. "Mislim, da gre za različna politična ozadja," je dejal. Čeprav upa, da "ni zrasel znotraj koalicije", se mu ta možnost, zdi celo zelo realna, zato bo šel do konca. "Najel bom najboljše odvetnike, morda tudi Senico. Bo zelo zanimivo". Če bo obsojen, se zadeva ne bo končala v Sloveniji, je še napovedal.

Čeprav po njegovih besedah ne obtožuje LDS-a, pa ugotavlja, da se znotraj koalicije dogajajo "sila nenavadne stvari". Čudno je na primer to, da razpravo o tem zahtevajo v koaliciji, namesto da bi ga podprli. Na drugi strani pa ga brani vodja opozicije Janez Janša.

Prepričan je tudi, da njegove nedolžnosti ne bo težko dokazati, saj je "delal vestno in v skladu s predpisi." Zadeva je po njegovem mnenju politično nastavljena, da se "eliminira predsednika stranke DeSUS", saj ta stranka očitno postaja moteča za ostale politične stranke. Prihodnje leto namreč vlado čakajo težke naloge - od pokojninske do zdravstvene reforme - in stališča DeSUS-a so po Erjavčevih besedah znana. "Mogoče želijo nekateri ta obračun opraviti, preden pride do razprav glede pokojninske in zdravstvene reforme".

Erjavec: Nenavadno, da še nisem prejel predloga
Ministra za pravosodje Aleša Zalarja in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar je pozval, naj opravita nadzor in ugotovita, kako je mogoče, da po enem tednu, odkar se je o tem začelo pisati v medijih, še vedno ni prejel obtožnega predloga. Ni izključil niti možnosti, da gre za "novinarsko raco", saj se mu zdi dejstvo, da še ni prejel obtožnega predloga, nenavadno. V pravni državi je po njegovih besedah lahko s tem kršena temeljna človekova pravica, saj ne more izvedeti, česa je obdolžen.

Sodišče obvešča o obtožbenih predlogih
A skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je za MMC potrdila, da je obtožni predlog zoper dve osebi vložila, kar so pred dnevi potrdili tudi novinarjem. Zdaj je na sodišču, da obvesti obdolžene.

"Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala javnosti ni informirala o vložitvi obtožnega predloga v tej zadevi. Skupina je zgolj odgovorila na novinarska vprašanja, potem ko so novinarji povedali, da vedo za obtožni predlog, in je zato skupina zgolj potrdila, da je obtožni predlog zoper dve osebi vložila. Ni pa navajala nobenih imen oseb, zoper katere je obtožni predlog vložen. Podatke o morebitnem odtekanju informacij bi bilo potrebno poiskati kje drugje, ne na tožilstvu," so zatrdili.

Ministrstvo za pravosodje pa je poudarilo, da sodišče po zakonu obdolženca o obtožnem predlogu obvesti šele skupaj z vabilom na glavno obravnavo. Predkazenski postopek je sicer zdaj je delno zaključen, zato državno tožilstvo in policija z delom nadaljujeta.

Pahor se o usodi Erjavca še ni odločil
Erjavca naj bi sicer obtoževali nevestnega dela v prejšnji vladi Janeza Janše. S premierjem Borutom Pahorjem sta o tem že govorila in sklenila, da počakata na sam obtožni predlog, nato pa se bodo odločili, kako naprej.

"Ne morem mimo odločitve državnega tožilstva. Gre za kazenski postopek, gre za mojo odgovornost, da na koncu presodim, ne prehitro pa tudi ne prepozno, ob pravem času, ne zaletavo in premišljeno," je takrat dejal Pahor.

Vsakogar, ki je moteč v tej državi, lahko na podlagi takšnega obtožnega predloga diskreditiraš in kasneje eliminiraš.

Karl Erjavec
Erjavec (znova) opozarja na mogočo krizo koalicije