Zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana je skupina državnih tožilcev vložila obtožni predlog zaradi nevestnega opravljanja dela. Foto: MMC RTV SLO
Zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana je skupina državnih tožilcev vložila obtožni predlog zaradi nevestnega opravljanja dela. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in Erjavec o obtožnici

Ob robu podnebne konference sta se premier in minister za okolje pogovarjala o obtožnem predlogu zaradi nevestnega opravljanja dela, ki ga je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala vložila zoper nekdanjega obrambnega ministra in načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana.

"Ker minister Erjavec še ni dobil obtožnega predloga in tudi jaz ne, sva menila, da je korektno, da ga najprej dobi, sam preuči in se potem pogovoriva o njegovem videnju stvari in o moji odločitvi pozneje," je razložil Pahor.

Premier: Ne morem mimo odločitve tožilstva
Pahor je še dodal, da tako kot za vse, tudi za ministre velja domneva nedolžnosti, dokler jim ni dokazana krvida, sta za TV Slovenija poročali Petra Bezjak in Maja Cestnik. Ker je minister Erjavec zaradi nakupa oklepnikov 8 x 8 v kazenskem postopku, se Pahor sprašuje, ali lahko z enako verodostojnostjo opravlja svoje delo. "Ne morem mimo odločitve državnega tožilstva. Gre za kazenski postopek, gre za mojo odgovornost, da na koncu presodim, ne prehitro pa tudi ne prepozno, ob pravem času, ne zaletavo in premišljeno," je med drugim dejal premier.

Na vprašanje, ali Erjavcu še zaupa kot ministru, je predsednik vlade odgovoril, da ne gre za zaupanje z njegove strani, ampak za odločitev, ki jo bosta morala sprejeti. "Minister Erjavec bi, če ne bi prišlo do te odločitve tožilstva, opravljal še naprej svoje delo, ki ga opravlja vestno," je dejal.

Erjavec namerava dokazati neutemeljenost predloga
Erjavec ob tem še pravi, da bo na sodišču dokazal, da je obtožni predlog neutemeljen. "Res pa je, da gre tudi za politično vprašanje. In če bom ocenil, da je prav, da odstopim, bom tudi odstopil. Če pa bo sodišče pokazalo, da nisem kriv, bo treba terjati tudi kakšno drugo odgovornost," pojasnjuje Erjavec.

Minister Erjavec je v četrtek za MMC ponovil, da je nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana in poudaril, da gre za daljšo politično gonjo zoper njega, ki pa na prejšnjih parlamentarnih volitvah ni obrodila sadov, saj je, kot pravi, "DeSUS dosegel najboljši rezultat do zdaj".

Pahor in Erjavec o obtožnici