Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fotosintezo v kloroplastih si bodo učenci šestih razredov verjetno lažje zapomnili, ko bodo videli razlago v video posnetku, kot če bi le prebrali odstavek v knjigi. Če jim bo učitelj zgodovine pokazal posnetek Gize ali Rima, si bodo lažje predstavljali monumentalne človeške stvaritve. Z videoposnetkom se tudi lažje prikaže bitje srca, kot če bi ga opisovali z besedo.

Nov, brezplačni nacionalni portal eTorba je namenjen učencem od četrtega razreda vse do konca srednje šole. Da si kakšno zapleteno stvar lažje razložijo, da imajo snov vedno dostopno, tudi ko ni učbenika zraven, predvsem pa, da se mladi naučijo varne in koristne rabe elektronskih naprav, poudarja vodja projekta Mirjam Oblak: "Da ne bodo samo 'skrolali' po internetu in brali članke na Wikipediji. Pomislite nase, koliko krat preberemo članek na Wikipediji ali v drugih medijih in ali si ga potem zapomnimo?"

Sorodna novica eTorba, nacionalna platforma za brezplačne elektronske učne vire

Pisani učbeniki morajo ostati

Hkrati z uvajanjem novega portala pa njegovi snovalci opozarjajo, da je ta le dodatek in nikakor ne sme nadomestiti fizičnih učbenikov. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pojasni: "Nekatere države so morda prehitro šle v to digitalizacijo. Izkazalo pa se je, da to ni dobro, ker so bili potem rezultati na mednarodnih preizkusih znanja slabši."

Oblak pa poudari pomen učenja iz pisanih knjig: "Raziskave kažejo, da si bolje zapomnimo, če se učimo iz fizičnih knjig, da imamo veliko boljšo časovno predstavo. Tako da ne, ne opuščamo fizičnih knjig, želimo potegniti najboljše iz obeh svetov."

Lažje učenje za slabovidne in dislektične

Spletna stran ponuja tudi povezavo do Slovarja slovenskega knjižnega jezika, kar omogoča učencem, da najdejo razlago za besedo, ki je ne razumejo in si hkrati s tem bogatijo besedni zaklad.

V veliko pomoč pa naj bi bil portal tudi slabovidnim učencem in tistim z disleksijo, pove Oblak: "Prilagajamo velikost pisave v tipografijo. Za otroke z disleksijo je to bistvenega pomena, oni se s tiskanimi učbeniki zelo težko učijo."

Vseh gradiv na portalu še ni, zato založbe in učitelje vabijo k sodelovanju.

Osnovnošolci in dijaki si lahko pri učenju pomagajo z eTorbo