Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je na novinarski konferenci gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj v ponedeljek dejal, da "s 1. januarjem 2024 več kot 100 tisoč obrtnikov in podjetnikov čaka enormno povišanje stroškov na področju električne energije", pri čemer je navedel primer računa za električno energijo, ki se bo povišal s 688 na 1237 evrov.

V Sekciji za vprašanja dobaviteljev električne energije (SVDEE), ki deluje v okviru Energetske zbornice Slovenije (EZS), opozarjajo, da je izračun, ki jim ga je Cvar pozneje tudi posredoval, napačen, saj ni temeljil na primerljivih vrednostih. "Verjamem, da je šlo v tem primeru za neljubo napako. Ker v sklopu SVDEE-ja delujemo dobavitelji, ki smo dnevno v stiku z našimi kupci, smo takoj po netočni izjavi tudi zaznali njihov nemir in vprašanja, zato je prav, da pojasnimo, da zvišanja ne bodo enormna, kot jih je napovedal Cvar, ampak zmerna in pravočasno napovedana v skladu z zakonskimi določili," je ugotovitve komentiral predsednik sekcije Sebastijan Roudi.

Sorodna novica OZS vrača žogico energetski zbornici: brez regulacije bodo mali poslovni odjemalci plačevali več

Po trenutno znanih objavljenih cenikih dobaviteljev se za male poslovne odjemalce s 1. januarjem 2024 v povprečju predvideva dvig končnega stroška na računih za okoli 20 odstotkov, so sporočili z EZS-ja. Z iztekom leta 2023 se namreč zaključuje regulacija cen, s katero je država zaščitila omenjeno skupino malih poslovnih odjemalcev v času največje energetske krize, so spomnili. Stroške regulacije cen so sicer v večji meri krili slovenski proizvajalci električne energije iz skupin Gen-I in HSE, deloma pa vlada iz državnega proračuna.

Kot ob tem poudarjajo na EZS-ju, vsi dobavitelji še niso objavili cenikov za leto 2024. Glede na tržne razmere in doslej že objavljene cenike pa je mogoče sklepati, da dvig cen med njimi ne bo velik, ocenjujejo. "Vse poslovne kupce redno obveščamo o dogajanjih na trgu. Tudi sami so postali veliko bolj dovzetni za gibanje cen energentov, mnogi izmed njih so se odločili poskrbeti tudi za lasten vir električne energije, kar je v luči zelenega prehoda še posebej spodbudno," je na novinarski konferenci dejala direktorica prodaje v Gen-I-ju Majda Volk.

Cvar: Očitno so bili javno objavljeni ceniki napačni

"Pozdravljamo napoved Sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije, da bo dvig cen električne energije v letu 2024 za male poslovne odjemalce 'le' okrog 20 odstotkov in ne 80 odstotkov, kot so pokazali naši izračuni," so se na pojasnila EZS-ja odzvali v OZS-ju.

Kot so poudarili, so sicer svoje izračune naredili na podlagi javno dostopnih podatkov, ki so bili objavljeni v medijih. "OZS je samo vzel podatke, ki so bili javno objavljeni in seveda napravila svoje izračune. Očitno so bili ti ceniki napačni," je za Televizijo Slovenija pojasnil predsednik OZS-ja Blaž Cvar.

"V OZS-ju pa si bomo še naprej prizadevali, da bi cene električne energije za male poslovne odjemalce, torej za več kot 100 tisoč obrtnikov in podjetnikov, ostale regulirane tudi v letu 2024, tako kot doslej," je ob tem dodal Cvar.

"Večje spremembe za gospodinjske odjemalce z novim letom ne bo"

Po opozorilih EZS-ja so se v zadnjem času v javnosti pojavile tudi "neresnične informacije o visokem dvigu računa za gospodinjske odjemalce". Kot so poudarili, se po njihovih podatkih v segmentu gospodinjskih odjemalcev ob spremembi deleža regulacije na 90 odstotkov reguliranega dela in 10 odstotkov po ceniku dobaviteljev končni znesek na položnici za povprečnega gospodinjskega odjemalca povišal le za okoli 4 odstotke.

"Večje spremembe za gospodinjski segment z novim letom ne bo. 10-odstotna sprostitev regulacije pomeni, da vlada tudi v prihodnjem letu močno ščiti gospodinjskega kupca in postopoma prehaja v tržne razmere, ki bi brez reguliranega dela cene predstavljale za večino gospodinjstev veliko obremenitev," je pojasnil direktor sektorja Energenti pri Petrolu Mitja Kastelic. Kot je dodal, bodo z ukinitvijo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije računi nekaterih odjemalcev celo nižji kot v 2023.

V letu 2023 sta večji delež stroškov regulacije tudi na tem segmentu pokrivala oba državna energetska stebra – skupini Gen-I in HSE. Kot napovedujejo na EZS-ju, bosta največja slovenska energetska akterja tudi v letu 2024 proaktivno sodelovala v blaženju posledic energetske draginje.

Koliko bodo za elektriko plačevali mali podjetniki