Foto: Ministrstvo za gospodarstvo/Twitter
Foto: Ministrstvo za gospodarstvo/Twitter

Ministra Tanja Fajon in Matjaž Han sta se, kot navaja zunanje ministrstvo, udeležila uvoznega sejma "Korea Import Fair Trade", na katerem se v skupnem slovenskem paviljonu predstavljajo slovenska podjetja.

"Južna Koreja je eno najbolj konkurenčnih gospodarstev in je 10. največja gospodarska sila na svetu. Za Slovenijo je takoj za Kitajsko in Singapurjem tretja najpomembnejša azijska gospodarska partnerica. Kot majhno izvozno usmerjeno gospodarstvo si moramo prizadevati za razpršitev izvoza zunaj EU-ja, torej na trge, kjer lahko izkoristimo svoje konkurenčne prednosti. In s tem namenom si tudi na državni ravni prizadevamo odpirati vrata slovenskim podjetjem na tuje trge," je poudaril Han, ki se je posebej srečal še z županom industrijsko razvitega mesta Gumi, kjer je v sredo obiskal tovarno slovenskega podjetja Kolektor Sinyung. Pogovore je opravil tudi s podpredsednikom agencije Kotra, ki je obnovila memorandum o sodelovanju s slovensko agencijo Spirit.

Trgovinska menjava je po navedbah ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport lani znašala dobrih 527 milijonov evrov, od tega je uvoz v Slovenijo znašal 380 milijonov evrov blaga in storitev, izvoz pa 147 milijonov evrov.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pojasnila, da je opazila veliko zanimanja za politično in gospodarsko sodelovanje. "Gospodarsko zlasti na področjih avtomobilske industrije, umetne inteligence, infrastrukture, digitalizacije, znanosti, raziskav, tudi med univerzami, pa seveda med ljudmi," je dejal.

Državi bosta po njenih besedah kot nestalni članici Varnostnega sveta ZN v letih 2024–25 lahko intenzivneje sodelovali tudi na diplomatskem področju. Kot je poudarila Fajon, imata kljub geografski oddaljenosti podobne vrednote; "smo podobno misleči državi, ko gre za spoštovanje demokracije, človekovih pravic, vladavine prava".

Slovenija odprla veleposlaništvo v Seulu

Ministrica Fajon se je tudi srečala z nekdanjim generalnim sekretarjem ZN-ja Ban Ki Munon, s katerim sta po njenih besedah imela "dolg prijateljski pogovor o kompleksnem, zapletenem, nepredvidljivem svetu". Na sprejemu ob dnevu državnosti pa je slovesno odprla sicer že skoraj eno leto delujoče slovensko veleposlaništvo, ki ga vodi veleposlanik Jernej Müller.

Na vprašanje o možnosti odprtja južnokorejskega veleposlaništva v Ljubljani je ministrica Fajon, po poročanju STA, odgovorila zgolj, da so bili na tem področju storjeni koraki v pozitivni smeri. Ob tem je poudarila, da si Slovenija želi tudi odprtja gospodarskega predstavništva Južne Koreje pri nas.

V petek se bo ministrica Fajon srečala s tamkajšnjim premierjem Han Duck-soojem in zunanjim ministrom Park Jinom. Han pa bo opravil še pogovore z ministrom za trgovino Dukgeunom Ahnom, oba ministra pa si bosta skupaj z gospodarsko delegacijo ogledala tudi raziskovalno-razvojni center avtomobilskega podjetja Kia.

Fajon in Han na obisku v Južni Koreji