Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Finančni minister Klemen Boštjančič, ki po odstopu Sanje Ajanović Hovnik začasno opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo, je na novinarski konferenci po seji vlade odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s pogajanji o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

"Glede pogajanj moram biti zelo pazljiv pri izjavah, ker vsako izjavo, ki jo dam, seveda tudi interpretira vsak po svoje, tako kot mu ustreza," je dejal. Na vprašanje, kdaj pričakuje, da se bodo krovna pogajanja s sindikati ponovno začela oziroma nadaljevala, je poudaril, da vlada nikoli ni prekinila teh pogajanj ali od njih odstopila. Zastoj se po njegovih besedah ni zgodil zaradi vladne strani, v tem kontekstu tudi menjava ministrice za javno upravo "pravzaprav ne igra nobene vloge".

"Je pa dejstvo, da smo zdaj že v drugi polovici novembra, tako da se zdi časovnica, ki smo si jo zastavili pred enim letom, precej optimistična," je dejal glede predvidenih načrtov, da bi pogajanja na področju sistemskih sprememb zaključili do novega leta.

Za takojšnje nadaljevanje pogajanj

Obenem pa je minister zagotovil, da se pogovori s sindikati "nadaljujejo oziroma se bodo nemudoma nadaljevali". Zato trenutno ne želi nič prejudicirati, poudaril pa je, da so ves čas zavzemali stališče, da se pogajajo centralno in s posameznimi stebri, in da se to stališče ni spremenilo. "Se na neki način veselim, da bomo ta pogajanja nadaljevali," je dejal.

Na vprašanje, ali to, če pogajanja do konca leta ne bodo zaprta, pomeni, da bi se začela ločena pogajanja s šolskim sindikatom Sviz in zdravniškim sindikatom Fides, pa je odgovoril, da tega ne more prejudicirati niti komentirati. "Stališče vlade je ves čas enako, da se želimo z vsemi skupaj pogovarjati, ker verjamem, da lahko samo na ta način naslovimo ta tako imenovana nesorazmerja. Čim greš v individualna pogajanja, je to bistveno težje," je dejal minister.

Po njegovih napovedih bodo takšno stališče zagovarjali tudi v prihodnje, pri čemer pa je potrebno strinjanje obeh strani. "Več kot to v tem trenutku ne morem komentirati," je še dodal.

Sindikati napovedujejo protestni shod

Vlada je sicer po protestu sindikatov privolila v umik prepovedi usklajevanja plač v javnem sektorju v letu 2024. V sindikatih pa zdaj pričakujejo vladni predlog načina uskladitve vrednosti plačnih razredov z inflacijo za prihodnje leto. Hkrati pričakujejo, da bodo pogajanja o tem vprašanju zaključili še pred koncem leta.

Če se pogajanja ne bodo takoj nadaljevala in če jim vlada ne bo posredovala predlogov, ki bi ustrezno odgovorili na njihove zahteve, so v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, za 7. december napovedali protestni shod.

Po premoru pogajanja o zdravstvenem stebru, a brez napredka

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada in sindikati so se sicer danes (sreda) sestali na pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo. Tako v okviru stebrov kot celotnega javnega sektorja so sicer pogajanja v zadnjem času zastala. Tudi tokrat glede na izjave sindikatov vsebinsko niso dosegli napredka.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je pojasnil, da je bil sestanek sklican na pobudo Fidesa. Bliža se namreč konec leta in glede na zaveze iz sporazuma, ki sta ga Fides in vlada podpisala januarja, bi do takrat že morali oblikovati t. i. zdravstveni steber. Če vsebina ločenega plačnega stebra za zdravstvo ne bo implementirana do 1. januarja 2024, pa sporazum predvideva ločena pogajanja s Fidesom.

Kot je dejal Polh, dvomijo, da bo zdravstveni steber oblikovan do konca leta, a bi želeli, da vlada jasno pove, kako naprej. Pri tem pa zahtevajo konkretne rešitve, saj nanje čakajo že predolgo, je dejal.

Pojasnil je, da so vladi na podlagi podpisanega sporazuma poslali predlog aneksa h kolektivni pogodbi in po njegovih besedah so pripravljeni sesti za mizo ter se pogajati o predlogu aneksa, do katerega se vlada sicer doslej še ni opredelila. A če se do konca leta ne bo zgodilo nič, bodo zadeve pretehtali in v tem primeru je pač v prvem planu zaostritev sindikalnih aktivnosti, je dodal Polh.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je prav tako opozorila, da že kar nekaj časa čakajo na vladni odgovor na njihov predlog odprave plačnih nesorazmerij, pričakujejo tudi vladni odziv na predlog standardov in normativov v zdravstveni dejavnosti in za zdravstvene sodelavce v socialnem varstvu.

Za zdaj po besedah Irene Ilešič Čujovič v sindikatih tudi še nimajo informacij, kdaj bi se lahko nadaljevala krovna pogajanja za javni sektor.